Za nepokoje v Egypte dostalo doživotie 230 ľudí

SITA
4.2.2015 16:14

Súd v egyptskej Gíze v stredu potrestal doživotným pobytom vo väzení 230 ľudí vrátane jedného z popredných aktérov revolúcie z roku 2011, ktorých uznal vinnými z podielu na vtedajších násilných stretoch medzi demonštrantami a bezpečnostnými silami.

Za nepokoje v Egypte dostalo doživotie 230 ľudí
SITA/AP

Rozsudok nad sekulárnym aktivistom Ahmadom Dúmom a ostatnými obvinenými vyniesol sudca Muhmammad Nágí Šiháta, ktorý už dávnejšie poslal Dúmu na tri roky do väzenia za pohŕdanie súdom. Ďalší trojročný trest si odpykáva za porušenie prísneho zákona regulujúceho protesty. Stredajší rozsudok, proti ktorému je možne podať odvolanie, sa týka nepokojov v centre Káhiry z decembra 2011, keď požiar zničil časti knižnice uchovávajúcej vzácne rukopisy. Predstavuje zatiaľ najtvrdší postih egyptských sekulárnych aktivistov, ktorí stáli na čele masových protestov proti režimu prezidenta Husního Mubaraka pred štyrmi rokmi.

Egypt si len pred necelými dvoma týždňami pripomenul štvrté výročie vypuknutia revolúcie v krajine, zosadeného Mubaraka, ktorému pripisovali zodpovednosť za usmrtenie stoviek demonštrantov, by však mohli čoskoro prepustiť na slobodu. Po zrušení viacerých verdiktov totiž v súčasnosti nie je z ničoho právoplatne odsúdený. Iba deň po výročí egyptské orgány oznámili prepustenie oboch Mubarakových synov, ktorí mali stráviť vo väzení štyri roky za spreneveru verejných prostriedkov.

Sudca Šiháta začiatkom týždňa poslal na popravu 183 údajných podporovateľov Mubarakovho nástupcu Muhammada Mursího zosadeného v roku 2013 armádou, a to za usmrtenie 15 policajtov pri útoku na ich stanicu po násilnom vyprataní protestných táborov v Káhire, pri ktorom zahynuli stovky sympatizantov proislamského lídra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok