Voľby starostu v Bunkovciach sú neplatné, pre jeden hlas

TASR
4.2.2015 15:36

Ústavný súd SR dnes vyhlásil voľby starostu obce Bunkovce v okrese Sobrance z novembra minulého roku za neplatné. Voľby starostu sa tam tak budú musieť zopakovať.

Voľby starostu v Bunkovciach sú neplatné, pre jeden hlas
SITA

Vo voľbách vyhrala Jana Dzurjová (Smer-SD) so ziskom 106 hlasov, druhý v poradí Václav Ličko (SDKÚ-DS, KDH, Sieť), ktorý úrad starostu obhajoval, mal len o jeden hlas menej.

Ličko podal na súd sťažnosť, ktorou namietal neústavnosť a nezákonnosť volieb. Argumentoval tým, že vo voľbách hlasoval aj občan, ktorý má od roku 1990 trvalý pobyt v Českej republike, a preto mu trvalý pobyt v Bunkovciach zanikol. Z tohto dôvodu nemal byť zapísaný v zozname voličov a nemalo mu byť umožnené hlasovanie, keďže právo voľby do orgánov samosprávy obcí sa podľa zákona vzťahuje na trvalý pobyt v danej obci. Vzhľadom na rozdiel jediného hlasu medzi prvým a druhým kandidátom v poradí išlo tak podľa sťažovateľa o porušenie ústavnosti a zákonnosti, ktoré ovplyvnilo výsledok volieb.

ÚS SR dal dnes na neverejnom zasadnutí sťažovateľovi za pravdu vyhlásením referenda za neplatné.
Zároveň ÚS SR zamietol alebo odmietol sťažnosti na voľby v meste Detva a Podolínec, ako aj v obciach Blhovce, Výrava, Hlboké nad Váhom, Ostrov a Turčiansky Ďur. Konanie ohľadom neústavnosti a nezákonnosti volieb poslancov mestského zastupiteľstva v Trnave súd zastavil z dôvodu späťvzatia sťažnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok