Taiwanské lietadlo sa zrútilo do rieky, potvrdili 31 mŕtvych

TA3, Youtube, SITA, TASR
4.2.2015 11:02

Najmenej 31 ľudí prišlo podľa AP o život a asi desiatka je nezvestná po havárii taiwanského lietadla. Stroj spoločnosti TransAsia Airways s 58 osobami na palube sa tesne po štarte zrútil do rieky neďaleko letiska.

Lietadlo zavadilo o most a zrútilo sa

Televízne zábery ukazujú ľudí v záchranných vestách snažiacich sa vyplávať von z rieky. Podľa záchranárov sa 28 ľudí podarilo zachrániť, no ďalší sú nezvestní. Medzi pasažiermi bolo aj 31 čínskych turistov. Domáci let smeroval z Tchaj-pej na ostrov Kin-men.

Vrtuľové lietadlo typu ATR 72-600 podľa prvých informácií letelo naklonené na stranu tesne nad diaľnicou, o kúsok minulo obytnú budovu, zavadilo o most a pristálo v rieke. Príčina nehody zatiaľ nie je známa, počasie v Tchaj-peji však bolo jasné.

Podľa poslednej komunikácie s pilotom stroju zlyhal jeden z motorov, lietadlo však podľa expertov malo byť schopné letieť len z jedným motorom. Obaja piloti mali podľa TransAsia Airway dostatok skúseností a lietadlo prešlo údržbou len minulý týždeň.

Pozrite si amatérske video

Druhá nehoda za pár mesiacov

Let z Tcha-peja na ostrov Ťin-men stratil kontakt s riadiacou vežou okolo 10.55 h miestneho času (3.55 h SEČ) a trup lietadla skončil v rieke Ťi-lung neďaleko letiska Sung-šan v centre metropoly, uviedla CNA.

K nehode došlo niekoľko mesiacov po tom, ako sa lietadlo ATR 72-500 spoločnosti TransAsia zrútilo pri pristávaní na ostrove Pcheng-chu pri pobreží Taiwanu. O život prišlo 48 ľudí a ďalších desať utrpelo zranenia. K júlovej havárii zrejme prispelo búrkové počasie a nízka viditeľnosť, napísala agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok