Záhadne zosnulý prokurátor pripravoval zatykač na prezidentku Argentíny

TA3, SITA
4.2.2015 10:47

Zosnulý argentínsky prokurátor Albert Nisman pripravoval zatykač na prezidentku Kristinu Fernandézovú. Polícia našla koncept zatykača v jeho byte. Nisman ho pripravoval v rámci vyšetrovania teroristického útoku na židovskú komunitu v krajine v roku 1994.

Vyšetroval najväčší útok v histórii krajiny

Argentínsky federálny prokurátor Alberto Nisman, ktorý nedávno zomrel za zatiaľ nejasných okolností, sa chystal zatknúť argentínsku prezidentku Cristinu Kirchnerovú. Vyšetrovatelia jeho smrti totiž našli v jeho byte návrh zatykača v súvislosti s bombovým útokom na židovské centrum v Buenos Aires z roku 1994, pri ktorom zahynulo 85 ľudí.

Nisman obvinil prezidentku zo zapojenia sa do snáh o zakrytie údajnej zodpovednosti Iránu za útok. Zverejnil 300-stranovú správu, podľa ktorej sa prezidentka a minister zahraničia Hector Timerman snažili očistiť Iráncov podozrivých z útoku s cieľom dosiahnuť potrebnú obchodnú dohodu medzi Argentínou a Teheránom.

V koši našli zatykač na prezidentku

Päťdesiatjedenročného Nismana objavili v polovici januára zastreleného v kúpeľni jeho domu so zbraňou pri tele. Hlavná vyšetrovateľka jeho smrti Viviana Feinová v utorok informovala, že návrh zatykača na Kirchnerovú našli v odpadkovom koši. Nisman v návrhu tiež žiadal o zadržanie ministra Timermana.

Prokurátora našli mŕtveho len deň predtým, ako mal Kongresu objasniť svoje podozrenia, ktoré prezidentka aj minister odmietajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok