Krajiny V4 budú v Bratislave hovoriť o spoločnej stratégii pre výcvik

TASR
1.2.2015 13:16

Krajiny Vyšehradskej štvorky pripravujú spoločnú stratégiu pre výcvik a cvičenia. Hovoriť o nej budú aj ministri obrany V4 na najbližšom spoločnom rokovaní koncom apríla v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Krajiny V4 budú v Bratislave hovoriť o spoločnej stratégii pre výcvik
TASR/Pavel Neubauer

"Práve počas slovenského predsedníctva sa tiež intenzívne pracuje aj na príprave Akčného plánu obrannej spolupráce V4, ktorého schválenie je naplánované na rokovanie v Bratislave," informoval minister obrany Martin Glváč.

Poznamenal, že krajiny spolupracujú v rámci výcviku a cvičení dlhodobo. Počas nášho predsedníctva to bolo napríklad v rámci cvičenia Ground Pepper. "Je však dôležité, aby sme si jasne zadefinovali, ako často a v akom rozsahu chceme podobné cvičenia organizovať," vysvetlil.

Ministri obrany budú v Bratislave hovoriť aj o možnostiach spolupráce v rámci obranného plánovania, ale aj o pokroku v budovaní bojovej skupiny V4, ktorá má byť v pohotovosti v 1. polroku 2016. Diskutovať budú aj o možnostiach spolupráce v rámci napĺňania záväzkov zo summitu NATO vo Walese, predovšetkým o Akčnom pláne pripravenosti.

Počas slovenského predsedníctva V4 prijali predsedovia vlád 9. decembra 2014 Deklaráciu o prehĺbení obrannej spolupráce, v ktorej poverili ministrov obrany viacerými úlohami. Mimo iného aj ďalej pracovať na vytvorení stálej modulárnej jednotky V4 použiteľnej pre sily rýchlej reakcie NATO a EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok