Nový grécky premiér sa budúci týždeň vydá na turné po Európe

SITA
1.2.2015 12:01

Nový grécky premiér Aléxis Tsípras v pondelok začne svoje turné po krajinách Európy návštevou Cypru, kam zavíta na pozvanie cyperského prezidenta Níkosa Anastasiádesa.

Nový grécky premiér sa budúci týždeň vydá na turné po Európe
SITA/AP

Podľa medializovaných informácií sa následne presunie do Ríma, kde má v utorok v pláne rokovanie s predsedom talianskej vlády Matteom Renzim. V stredu by sa líder radikálne ľavicovej strany SYRIZA mal objaviť v Paríži, kde by ho mal privítať ďalší ľavicový líder, francúzsky prezident Francois Hollande. V pláne je však aj cesta do Bruselu na stretnutie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom. Ten sa minulý týždeň pre médiá vyjadril, že o zrušení gréckych dlhov nemôže byť ani reči. Juncker deklaroval rešpekt voči hlasovaniu v Grécku, no Gréci podľa neho musia taktiež rešpektovať verejnú mienku a záujmy ostaných krajín Európy.

Januárové predčasné parlamentné voľby v Grécku vyhrala strana SYRIZA so ziskom viac ako 36 percent hlasov. V predvolebnej kampani sľubovala Grékom rušenie úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania zahraničnej finančnej pomoci v celkovej hodnote štvrť bilióna eur. Tá pred takmer piatimi rokmi zachránila Grékov pred bankrotom a vynúteným odchodom z eurozóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok