Občianstvo sa vracia na základe výnimiek

SITA
1.2.2015 11:17

Ministerstvo vnútra začína od 1. 2. 2015 vracať štátne občianstvo tým, ktorí oň prišli pre zákon z roku 2010. Ten prijala prvá vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve.

Občianstvo sa vracia na základe výnimiek
SITA/Jozef Jakubčo

Tvrdosť normy z roku 2010 má vyriešiť novela, ktorú má rezort vnútra pripravenú. Minister vnútra Robert Kaliňák však nechcel na jej prijatie čakať a na konci minulého roku prišiel s vlastným riešením. Občianstva budú spätne udeľovať na základe výnimky - keď je udelenie občianstva v záujme Slovenska. Prijali preto nariadenie ministerstva vnútra, ktoré dnes vstupuje do platnosti. "Umožní, aby bývalí štátni občania Slovenskej republiky, ktorí stratili štátne občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať na výnimku o udelenie štátneho občianstva SR," uviedol tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Udeľovanie občianstva týmto spôsobom má však podmienky. Týka sa len ľudí, ktorí získali občianstvo cudzieho štátu na základe trvalého pobytu v ňom. "V zmysle zákona musí mať žiadateľ tiež povolený pobyt cudzinca na území Slovenskej republiky," dodáva ministerstvo vnútra. Žiadosť o udelenie štátneho občianstva sa podáva na okresnom úrade v sídle kraja, na diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR.

Aj doteraz zákon umožňoval udeliť slovenské občianstvo na základe výnimky - udelenie občianstva v záujme Slovenska. Týka sa najmä športovcov alebo vedcov. Práve na princípe týchto výnimiek stojí ministerské nariadenie, ktorým vracajú občianstvo všetkým, ktorí o to požiadajú a spĺňajú spomínané podmienky. "Každú žiadosť môžeme posúdiť individuálne s minimálnym nárokom na administratívnu záťaž na ľudí," povedal vlani v decembri minister Kaliňák pre agentúru SITA.

Novelu zákona o občianstve má minister Kaliňák pripravenú už vyše roka. Legislatíva má odstrániť tvrdý zákon z roku 2010, ktorým človek príde o slovenské občianstvo automaticky po prijatí cudzieho občianstva. Išlo o reakciu na maďarský zákon, ktorý umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel Ficov zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. Takto za štyri a pol roka prišlo o slovenské občianstvo viac ako 970 ľudí. Najviac ľudí sa vzdalo slovenského občianstva v prospech občianstva Českej republiky.

Udeľovanie občianstva by v chystanej novele malo byť viazané na trvalý pobyt. Znamenalo by to, že aj občan Slovenska by mohol nadobudnúť napríklad maďarské občianstvo a nestratil by pritom slovenské, ale za predpokladu, že má trvalý pobyt v Maďarsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok