Lajčák rokoval s americkým viceprezidentom Bidenom aj o Ukrajine

SITA
31.1.2015 16:30

Najlepšia odpoveď na súčasné problémy východne od hraníc Európskej únie je úspešná a stabilná Ukrajina. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák to skonštatoval vo Washingtone pri rokovaní s americkým viceprezidentom Joe Bidenom.

Lajčák rokoval s americkým viceprezidentom Bidenom aj o Ukrajine
SITA

Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor MZV, minister sa v Spojených štátoch takisto stretol s poradkyňou prezidenta Obamu pre národnú bezpečnosť Susan Riceovou.

"Úspech Ukrajiny spočíva v potieraní korupcie, inkluzívnom dialógu s regiónmi, zbavení sa vplyvu oligarchov a v osvojení si filozofie reforiem," zdôraznil vo Washingtone Lajčák. Európska únia by tiež podľa neho mala hrať v ukrajinskom úspechu väčšiu úlohu. "Spojené štáty ako náš spojenec, dávajú jasne najavo, že si robia starosti z vývoja situácie na východe Ukrajiny a chcú počuť názory európskych partnerov na to, ako túto situáciu riešiť," uviedol na margo stretnutia s Bidenom Lajčák. "Oceňujem, že sa Joe Biden pýtal ako vidíme situáciu a východiská z nej my. Oceňujem aj mieru záujmu a rozsah znalostí, ktoré k téme ukázal." So Susan Riceovou vzájomne ocenili vysokú úroveň dvojstranných vzťahov medzi SR a USA a diskutovali, ako môžu EÚ a Spojené štáty pomôcť Ukrajine nastoliť mier a prosperitu. "Namiesto silových riešení a diskusií o dodávkach zbraní by som radšej videl výraznejší politický proces, ktorý vedie Európska únia," konštatoval Lajčák. V nedeľu minister odlieta na oficiálnu návštevu Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok