Slovensko sa spamätáva zo snehovej kalamity

TA3, SITA, TASR
30.1.2015 13:30

Slovensko sa spamätáva zo snehovej kalamity. V hlavnom meste včera cez deň skolabovala doprava, v Trenčianskom a Nitrianskom kraji museli uzavrieť niektoré úseky ciest. Situácia bola ale kritická aj v Trnavskom a Banskobystrickom kraji. Hasiči na Slovensku majú za sebou viac ako 100 výjazdov.

20:40 Premávku na neprejazdných úsekoch v TSK postupne obnovujú

Situácia na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja sa upokojuje. Na pôvodne neprejazdných úsekoch sa obnovuje doprava, Správa ciest TSK zabezpečuje na cestách posypy.

Mimoriadna situácia v rámci celého územia Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorú dnes o 15.30 h z dôvodu snehovej kalamity vyhlásil prednosta Okresného úradu v Trenčíne Štefan Bohúň, by mala predbežne trvať do 03.00 h 31. januára.

20:25 Chlapec, na ktorého padla časť stromu, je v kritickom stave

Zdravotný stav chlapca, na ktorého dnes v Bratislave pod náporom snehu padla časť stromu, je vo veľmi vážnom až kritickom stave.

Hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava Dana Kamenická pre TASR povedala, že školák je na komplexnej resuscitačnej liečbe. Jeho zranenia však bližšie špecifikovať nechcela.

20:15 Vo večerných hodinách sa situácia na cestách v Nitre začala upokojovať

Autobusy mestskej hromadnej dopravy, ktoré v popoludňajších hodinách premávali zhruba s hodinovým meškaním a niektoré spoje nejazdili vôbec, už premávajú. Niektoré z nich síce meškajú, no meškanie nie je dlhšie ako 20 minút. Vylúčená je len premávka v úseku Kmeťova – Viničky, teda linka 32.

nitra.jpg

19:15 Sneženie komplikuje dopravnú situáciu na celom Slovensku a spôsobuje aj meškanie vlakov.

vlaky.jpg

Bratislavská Hlavná stanica Foto: SITA/Jozef Jakubčo

18:35 Doprava v Bratislave je zväčša obnovená, počítať treba so zdržaniami

Verejná doprava v Bratislave je už vo väčšine prípadov obnovená. Linky č. 44 a 147 ešte nepremávajú, pre zľadovatené cesty niekde odklonili dopravu, ktorá premáva po obchádzkových trasách.

"Autobusy už premávajú v plnom rozsahu, cestujúci musia počítať so zdržaniami. Po výluke potrvá, kým sa spoje zosúladia s cestovnými poriadkami," informovala TASR Zuzana Vachová z dopravného podniku. Bez obmedzení premáva električková doprava.

"V nočných hodinách bude dispečing v plnej pohotovosti, rovnako aj útvar trakčného vedenia a zamestnanci DPB počas celej noci budú pracovať na tom, aby bola zabezpečená ranná výprava vozidiel v plnom rozsahu," dodala.

18:15 Hasiči zaznamenali za dve hodiny desať nehôd v okresoch Poprad a Kežmarok

Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, do 16.00 h mali hasiči počas dňa relatívny pokoj. Odvtedy však za dve hodiny vyrážali k 10 dopravným nehodám - všetky v okresoch Poprad a Kežmarok. Pri nehodách sa zranila jedna osoba.

17:50 SHMÚ na svojej internetovej stránke informovalo, že sneženie v Bratislavskom kraji už ustalo. Situácia by sa začiatkom 19.00 h mala upokojiť aj v Nitrianskom a Trnavskom kraji, v ktorých by už nemala platiť výstraha prvého stupňa pred snežením a tvorbou snehových jazykov.

Meteorológovia však stále upozorňujú na výstrahu druhého stupňa pred vetrom a snežením v Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji až do neskorej noci. V spomenutých krajoch platí aj výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov.

V Trenčianskom kraji platí až do neskorej noci výstraha prvého stupňa pred snežením, tvorbou snehových jazykov a vetrom, v Košickom kraji meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred snežením, tvorbou snehových jazykov a závejov, vetrom a dažďom.

17:45 Nákladné autá s hmotnosťou nad 7,5 tony už môžu prechádzať z Maďarska na územie SR cez hraničný priechod Vámosszabadi-Medveďov.

17:30 Stretnutia 46. kola hokejovej Tipsport extraligy Nitra – Poprad, Skalica – Žilina, Piešťany - Martin odložili pre kalamitnú situáciu.

17:10 MHD v Nitre meste je paralyzovaná, spoje meškajú až hodinu alebo nepremávajú vôbec.

17:20 Pre nákladnú dopravu uzavreli už aj Čertovicu.

16:35 Bratislavské letisko otvorili pre prílety a odlety

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika je od 16.00 h opäť otvorené pre prílety a odlety. Informovala jeho hovorkyňa Veronika Ševčíková.

Letisko dnes pre silné sneženie uzavreli až do odvolania. Dopoludňajšie prílety z Londýna a Milána odklonili na iné letiská, dopoludňajší odlet do Londýna zrušili.

16:15 "Hraničný prechod Svrčinovec - Mosty u Jablunkova uzavrela Česká republika pre nákladnú dopravu v oboch smeroch, preto žiadame, aby vodiči zvolili inú trasu," informujú žilinskí policajti. Ako dodávajú, cesta 1/18 Makov je úplne neprejazdná.

16:05 V širšom centre Bratislavy sa vykoľajila električka

Bratislavský dopravný podnik má pre viaceré dopravné nehody na cestách sťažené podmienky v prevádzkovaní MHD. Informuje o tom na svojej internetovej stránke s tým, že dispečing úzko spolupracuje s magistrátom hlavného mesta.

Od 15.30 h stojí premávka električiek na Krížnej smerom na Vazovovu, vykoľajila sa tam električka. V rovnakom čase obnovili premávku električiek na Vajnorskej radiále.

aJAK_8004.jpg
aJAK_7998.jpg

16:03 Kalamita v Žiari

V Banskobystrickom kraji sú uzavreté Donovaly pre všetku dopravu, kolóny sú po časť Jakub. Horský priechod Šturec je uzavretý pre nákladné motorové vozidlá nad 10 metrov, Čertovica je prejazdná pre osobné autá a nákladné autá len s použitím reťazí, Kremnická Bane sú neprejazdné. 

V Žiari nad Hronom vyhlásili kalamitu 1. stupňa. Trenčianska polícia vyzýva vodičov, aby v celom kraji obmedzili jazdu na minimum.

16:00 Viacero ciest v Prešovskom kraji je neprejazdných

Operačné stredisko Prešov upozorňuje vodičov, že na D1 Mengusovce - Janovce husto sneží a je znížená viditeľnosť. Cesta 1/67 horský priechod Vernár v smere Poprad - Rožňava - Brezno je uzavretý v oboch smeroch pre všetky vozidlá až do odvolania.

Ostatné cesty v kraji sú väčšinou mokré, vo vyšších polohách je kašovitá posypaná vrstva snehu. V Prešovskom okrese sa predpoludňajšie sneženie zmenilo na dážď.

01.jpg

15:40 Električkovú dopravu v Rači obnovili

Informoval o tom bratislavský dopravný podnik na svojej internetovej stránke. Momentálne nepremávajú iba linky č. 2 a 4.

15:25 "V čase od 15:10 hod. je uzavretý horský priechod Vernár smer Poprad – Rožňava – Brezno v obidvoch smeroch pre všetky vozidla do odvolania," hlásia prešovskí policajti.

15:25 SHMÚ zvýšil výstrahu vo viacerých okresoch

Druhý stupeň výstrahy momentálne platí v okresoch Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Revúca, Rimavská Sobota, Poltár, Trnava, Pezinok, Malacky a Bratislava. Výška nového snehu tam môže dosiahnuť 25 až 40 centimetrov.

Na západnom Slovensku má tento stav platiť do približne 17:00, na strednom a severnom Slovensku do soboty do približne 3:00.

15:10 Pri cestovaní cez Bratislavu sa môžete zdržať desiatky minút

15:20 Prerušenie osobnej vlakovej dopravy

1. Úsek Bratislava – Lamač – Devínska Nová Ves od 14.15 h – odstraňovanie popadaných konárov na trati (zabezpečujú Železnice SR) Odrieknuté 2 vlaky REX 2518 a 2523 v úseku Bratislava - Devínska Nová Ves  EC 276 Slovan (z Budapešti cez Bratislavu do Prahy) - meškanie 60 min Os 3018 (Bratislava – Malacky) meškanie 60 min


2. Úsek Smolenice – Jablonica – od 13.15 h – odstraňovanie stromu z koľajiska (zabezpečujú Železnice SR) Os 2608 (Trnava – Kúty) - meškanie 100 min Os 2613 (Kúty – Trnava) - meškanie 70 min Bez možnosti nasadenia náhradnej autobusovej dopravy.

3. Nehoda na priecestí Mníchova Lehota – Svinná - osobný vlak sa zrazil s cestným motorovým vozidlom. Bez zranení rušňovodiča a cestujúcich.

4. Úsek Rajec – Lietavská Lúčka – prerušená doprava z dôvodu šmyku kamióna, ktorý zasahuje do železničnej trate.

WP_20150130_12_40_35_Pro.jpg

15:08 Kalamita v troch okresoch

Na cestách v okresoch Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica vyhlásili I. stupeň kalamitnej situácie. Podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Žiar nad Hronom, sa v súčasnosti cesty udržiavajú v poradí podľa dôležitosti. Pre intenzívne sneženie je aj po odhrnutí už po 15 minútach opäť na cestách súvislá pokrývka snehu.      

"Všetka technika je vonku. Od rána sa možno s malými prestávkami ešte nezastavili. Robíme, čo môžeme," podotkol na margo aktuálnej situácie v Žiari nad Hronom Peter Jagoš z Technických služieb, ktoré sa starajú o mestské komunikácie.       

Cesty a chodníky sú podľa jeho slov pokryté súvislou vrstvou kašovitého snehu. "Niekde si ľudia aj myslia, že sa vôbec neodhŕňalo a už to bolo možno aj štyri- či päťkrát odhrnuté," skonštatoval.

15:05 Vozidlá nad 7,5 tony nepustia na Slovensko

Slovenské orgány zakázali vzhľadom na sneženie vstup nákladných áut s hmotnosťou nad 7,5 tony smerom z Maďarska na územie SR, informovala dnes polícia Komárňansko-ostrihomskej župy na internetovej stránke Police.hu.   

Takisto pre silné sneženie posiela polícia v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe na diaľnici M1 v smere na Györ nákladné vozidlá nad 7,5 tony na odpočívadlá.

14:40 Medzi obcami Čergov a Kolárovo v okrese Komárno sa zrazil autobus s nákladným autom.

Čergov nehoda.jpg

14:35 Polícia vyzýva cestujúcich v Trnavskom kraji, aby cestovali vlakmi

Podľa operačného strediska polície v Trnave sú ťažko prejazdné všetky cesty v spomínaných okresoch a padajú na ne aj stromy.

14:30 Cez Donovaly môžu len vozidlá do 10 m s reťazami

Cez horský priechod Donovaly môžu aktuálne prejsť už iba vozidlá s nasadenými snehovými reťazami, pričom zákaz prejazdu pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov naďalej platí. Aj horský priechod Šturec zostáva pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzavretý, ostatné vozidlá cezeň stále môžu prejsť aj bez snehových reťazí. Priechod Čertovica je naďalej prejazdný len pre vozidlá s nasadenými snehovými reťazami, iné obmedzenia tam zatiaľ neplatia. Horský priechod Pusté Pole je prejazdný bez obmedzení.

14:15 Záber od nášho diváka P. Korvína na neprejazdný priechod Havran medzi Piešťanmi a Topoľčanmi.

IMG_5134.jpg

14:10 Trnavskí cestári majú v teréne všetkých ľudí

Cestári v Trnavskom kraji majú v teréne všetku techniku a všetkých ľudí. Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Rastislava Noskoviča sú na cestách III. triedy aj zazmluvnené traktory od živnostníkov.

Husté sneženie však podľa Noskoviča spôsobuje, že do desiatich minút po prejdení techniky je cesta opäť zasnežená. Rovnaké problémy ako počasie robia cestárom kamionisti, ktorí jazdia vo väčšine prípadov na letných pneumatikách.

13:48 Horský priechod Havran uzavreli

Priechod medzi Trnavským a Nitrianskym krajom a okresmi Piešťany a Topoľčany je z obidvoch strán uzavretý. Dôvodom je strom spadnutý na vozovku.

13:45 Na chlapca spadol strom

Pod ťarchou nového napadaného snehu spadol v bratislavskej Karlovej Vsi v blízkosti miestneho úradu strom na 7-ročného chlapca. Dieťa spod stromu vytiahli. Chlapec bol vo vážnom stave, mal viacnásobné poranenia a previezli ho do Detskej fakultnej nemocnice na Kramároch.

13:40 "Pezinská baba je neprejazdná, nakoľko je tam skrížený kamión, ktorý ignoroval zákazovú značku pre kamióny nad 7,5 tony," uviedla hovorkyňa bratislavskej župy.

13:37 Uzavreli bratislavské letisko

Bratislavské letisko pre pretrvávajúce sneženie uzavrelo až do odvolania obe pristávacie a vzletové dráhy. Potvrdila to hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. Doobedňajšie prílety z Londýna a Milána museli podľa nej odkloniť na iné letiská a odlet do Londýna o 10:05 zrušili. Ďalšie plánované odlety budú pravdepodobne meškať, prípadne ich zrušia.

Naopak Železničná spoločnosť Slovensko podľa hovorkyne Jany Morháčovej zatiaľ nezaznamenala v súvislosti s počasím žiadne vážne problémy. Vlaky podľa Morháčovej môžu meškať päť až desať minút, ale to je v podobných situáciách bežná situácia.

13:35 Cesta 1/67 Poprad – Rožňava je uzavretá pre nákladnú dopravu.

Dôvodom je skrižovanie štyroch kamiónov pri priechode Vernár. "Žiadame vodičov nákladných vozidiel, aby svoje vozidlá odparkovali na bezpečných miestach a tak umožnili sprejazdnenia cesty posypovým vozidlám. Na mieste dopravu riadia príslušníci polície," uviedlo krajské riaditeľstvo prešovskej polície.

13:33 V Rači nepremávajú električky

Pre polámané zberače a poškodenie trolejového vedenia nepremáva električková doprava v Rači, premáva len po Gaštanový hájik. Z dôvodu nezjazdnosti ciest nie je možné zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu.

13:30 Aktuálne zábery z hlavného mesta

13:10 Bratislava vyhlásila 2. stupeň aktivity

"Vzhľadom na pretrvávajúce poveternostné podmienky a zníženú zjazdnosť cestných komunikácií mesto vyzvalo zmluvného dodávateľa, spoločnosť A.R.K. technické služby, s.r.o., o maximálnu zaangažovanosť všetkých dostupných mechanizmov a pracovníkov," tvrdí Skokanová a dodala, že primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal požiadal o súčinnosť pri odstraňovaní následkov situácie aj Dopravný podnik mesta Bratislava. 

DPB vyhlásil pohotovosť na odhŕňanie a čistenie zastávok MHD. V prípade potreby má hlavné mesto pripravenú aj snehovú frézu. Podľa Skokanovej Nesrovnal komunikuje aj s Krajským dopravným inšpektorátom, ktorý prisľúbil pomoc pri odstraňovaní upchatých miest na cestách. 

Oddelenie správy komunikácií je v neustálom kontakte s DPB a A.R.K. technické služby, s.r.o. "Magistrát hlavného mesta prosí cestujúcich a všetkých obyvateľov Bratislavy o trpezlivosť a zároveň disciplinovanosť na cestách," povedala Skokanová. Podľa nej sú tiež problémom automobily, ktoré blokujú postup posypovej techniky.

Preto primátor Ivo Nesrovnal žiada obyvateľov Bratislavy, ktorí nemusia v súčasnej situácii používať automobily, aby uvoľnili cestu pre posypové autá a zložky záchranných systémov s cieľom odstrániť nedostatky čo najskôr. Oddelenie správy komunikácií informovalo Dopravný podnik Bratislavy, políciu a Koordinačné stredisko integrovaného záchranného systému Bratislavy o vyhlásení 2. stupňa aktivity.

13:09 Poludňajšie zábery z križovatky na Šancovej ulici

13:05 D1 je čiastočne neprejazdná

Počasie skomplikovalo dopravu aj v Trenčianskom kraji. Diaľnica D1 pri Zamarovciach v okrese Trenčín na 131. km je v smere zo Žiliny na Bratislavu úplne neprejazdná.

V smere z Bratislavy na Žilinu je diaľnica prejazdná so zníženou rýchlosťou. Cesty v okolí miest Myjava, Brezová pod Bradlom, Stará Turá, Turá Lúka sú pre husté sneženie úplne neprejazdné pre nákladnú dopravu. 

Sneženie narobilo problémy aj na ceste 1/50 medzi Trenčínom a obcou Trenčianske Mitice v kopci Radar. Tá je tiež neprejazdná.

13:02 Meteorológovia vydali niekoľko výstrah

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom a snežením pre okresy Banská Bystrica, Ružomberok, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. Na hrebeňoch hôr sa tam miestami očakáva vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť 25 až 30 m/s. Rovnako by tam malo pribudnúť 25 až 40 cm nového snehu.

Výstrahy 2. stupňa pred snežením, ale 1. stupňa pred vetrom platia pre okresy Turčianske Teplice a Martin. Rýchlosť vetra by tam krátkodobo mala dosiahnuť 18 až 25 m/s. V okrese Tvrdošín je vyhlásená výstraha 2. stupňa pred vetrom a 1. stupňa pred snežením a tvorbou snehových závejov.

SHMÚ neskôr aktualizoval výstrahy pre západné a východné Slovensko. Druhý stupeň platí aj pre okresy Bratislava, Malacky, Pezinok a Trnava. Napadnúť by tam malo 20 až 40 cm nového snehu. Pre východné Slovensko vydal SHMÚ výstrahu 1. stupňa pred dažďom. Miestami sa tam očakáva úhrn zrážok 25 až 30 mm.

13:00 Pre rýchlo sa meniacu situáciu prechádzame na online spravodajstvo.

Bratislavská MHD má opäť problémy

Bratislava vyhlásila 2. stupeň aktivity spôsobený mimoriadnymi poveternostnými podmienkami. Pluhovanie a posyp bude prebiehať permanentne.

Autobusy a trolejbusy mestskej hromadnej dopravy v Bratislave majú pre husté sneženie problémy. Električková doprava zatiaľ problém nemá, informoval o tom Dopravný podnik Bratislava na svojej internetovej stránke.

MHD nepremáva v kopcovitých častiach mesta - na Kramároch, Dlhých dieloch a nezjazdné sú aj Palisády a Koliba. Zamestnanci DPB sú v pohotovosti, momentálne nastupujú do terénu na čistenie zastávok MHD, tratí a obratísk MHD.

V Trenčianskom kraji niektoré úseky sprejazdnili

Husté sneženie komplikovalo dopravu na viacerých úsekoch v rámci Trenčianskeho kraja. Problémy sneh spôsoboval najmä v okresoch Trenčín a Prievidza, cesty neskôr sprejazdnili.

Diaľnica D1 pri Zamarovciach v okrese Trenčín na 131. km je v smere zo Žiliny na Bratislavu úplne neprejazdná. V smere z Bratislavy na Žilinu je diaľnica prejazdná so zníženou rýchlosťou. Cesty v okolí miest Myjava, Brezová pod Bradlom, Stará Turá, Turá Lúka sú pre husté sneženie úplne neprejazdné pre nákladnú dopravu. Sneženie narobilo problémy aj na ceste 1/50 medzi Trenčínom a obcou Trenčianske Mitice v kopci Radar. Tá je tiež neprejazdná.

Pre husté sneženie bola neprejazdná aj cesta medzi Starou Turou a Myjavou, kde je premávka obnovená v plnom rozsahu.

V Prievidzskom okrese boli obmedzenia na ceste medzi obcou Valaská Belá a Ilava na kopci Homôlka, ceste I/50 medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom, tiež medzi Nitrianskym Pravnom a Žilinou na kopci Kľak. Tieto úseky sú podľa informácií zo správy ciest tiež prejazdné, avšak stále sneží. Obmedzenie platí len na úseku medzi Valaskou Belou a Ilavou na kopci Homôlka, ktorý je uzavretý pre kamiónovú dopravu.

Donovaly sú pre vozidlá nad desať metrov uzavreté

Horský priechod Donovaly je pre husté sneženie od skorého rána uzavretý pre vozidlá dlhšie ako desať metrov. Pre nákladnú dopravu nad desať metrov je v súčasnosti nezjazdná aj cesta 1/14 v okrese Turčianske Teplice. Obmedzenie je označené prenosným dopravným značením. Horský priechod Čertovica je prejazdný pre nákladné vozidlá len s použitím snehových reťazí.

Silné sneženie s dohľadnosťou len do 50 metrov sa vyskytuje v okolí Banskej Štiavnice, Kremnice, Novej Bane a do 100 m v okolí Banskej Bystrice, Dobrej Nivy, Žarnovice, Vígľaša, Kremničky, Stráž, Banskej Belej, Voznice, Ladomerskej Viesky, Piešťan, Žarnovice, Hronského Beňadika, Zvolena, Hronskej Breznice, Žiaru nad Hronom a Hliníka nad Hronom.


Horský priechod Veľké Pole je uzavretý pre vozidlá dlhšie ako desať metrov, Zbojská pre vozidlá nad 3,5 tony. Na ceste I/14 v okrese Turčianske Teplice a na horskom priechode Šturec hrozí padanie skál na vozovku.

Čerstvý sneh v Žilinskom kraji

Viaceré cestné komunikácie na území severozápadného Slovenska pokryl zrána čerstvo napadaný kašovitý sneh.

Vozovka na liptovskom úseku diaľnice D1 má mokrý povrch. Na cestách nižších kategórií najmä v Liptove, na Orave a Kysuciach, ale i v Turci a okolí Žiliny leží vrstva kašovitého, miestami utlačeného snehu od 1 do 3 cm.


Mokrý utlačený sneh sa nachádza aj na väčšine horských priechodov. Základnou podmienkou plynulého bezpečného prejazdu motorových vozidiel zasnežených členitých ciest je použitie zimných pneumatík.

Horský priechod Soroška je už prejazdný

Horský priechod Soroška (okr. Rožňava) je už pre cestnú dopravu sprejazdnený. V jednom úseku na ceste I/50 pre skrížený kamión je regulovaná premávka striedavo v jednom pruhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok