Castro žiada Spojené štáty, aby Kube vrátili základňu na Guantáname

TASR TA3
29.1.2015 11:03

Kuba nebude pri rokovaniach so Spojenými štátmi akceptovať žiadne zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí. Vyhlásil to kubánsky prezident Raúl Castro a varoval, že miešaním sa do interných záležitostí jeho krajiny sa stane rozmrazovanie vzájomných diplomatických vzťahov bezvýznamné.

Castro žiada Spojené štáty, aby Kube vrátili základňu na Guantáname
SITA/AP

Žiada vrátenie Guantánama

Castro vyzval Obamu, aby využil výkonné právomoci na zmiernenie dlhoročného ekonomického embarga. Americký líder by podľa neho mohol rozšíriť opatrenia na zmiernenie embarga, ako napríklad v prípade telekomunikačného vybavenia, aj na zvyšok ekonomiky štátu.

Raúl Castro okrem stiahnutia ekonomického embarga tiež žiada, aby Spojené štáty vrátili Havane vojenskú základňu Guantánamo, ktorú Američania v súčasnosti využívajú ako väznicu.

"Všetko nasvedčuje tomu, že cieľom je podnecovať umelú politickú opozíciu prostredníctvom ekonomických, politických a komunikačných prostriedkov,"
povedal Castro na summite v Kostarike.


Pokiaľ sa tieto problémy nevyriešia, bude podľa neho diplomatické zbližovanie medzi Kubou a USA bezvýznamné.

Obama potrebuje podporu republikánov

Americká delegácia vrcholných diplomatov rokovala minulý týždeň v Havane o obnovení vzájomných vzťahov medzi USA a Kubou na základe nedávneho prísľubu prezidenta Baracka Obamu o zmiernení obchodného a cestovného embarga.

Pre úplnú normalizáciu vzťahov medzi Washingtonom a Havanou potrebuje Obama podporu Kongresu kontrolovaného republikánmi. Tí však takúto dohodu odmietajú, pokiaľ bude na Kube stále vládnuť jedna politická strana a tamojší režim neprestane s potláčaním disentu a kontrolou médií.


Diplomatické vzťahy medzi Spojenými štátmi a Kubou sú zmrazené od roku 1961. Ich obnovu ohlásili 17. decembra 2014 prezidenti oboch dotknutých krajín Barack Obama a Raúl Castro.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok