Kalifát požaduje prepustenie atentátničky do západu slnka, inak zabije pilota

TA3, TASR
29.1.2015 09:59

Extrémisti zo samozvaného kalifátu zverejnili nový hlasový záznam, na ktorom sa vyhrážajú, že ak jordánske úrady neprepustia do západu slnka irackú teroristku Sádžidu Ríšáwíovú, okamžite zabijú zadržiavaného pilota jordánskych vzdušných síl Muáza Kasásbu.

Kalifát požaduje prepustenie atentátničky do západu slnka, inak zabije pilota
SITA/AP

Odkaz čítal zajatý Japonec

Odkaz číta pravdepodobne ďalší rukojemník džihádistov, Japonec Kendži Goto. Záznam, ktorý militanti zverejnili na webovej stránke YouTube, preveruje japonská vláda, potvrdil hovorca japonského premiéra Šinza Abeho. Militanti už zrejme zabili prvého z dvojice japonských rukojemníkov - Harunu Jukawu.

"Som Kendži Goto. Toto je hlasový odkaz, ktorý mi poručili vám odovzdať. Ak do západu slnka štvrtka 29. januára mósulského času nebude Sádžida Ríšáwíová pripravená na tureckých hraniciach na výmenu za môj život, jordánsky pilot Muáz Kasásba bude okamžite zabitý," uvádza hlas na nahrávke.

Chcú neúspešnú atentátničku

Militanti zverejnili v utorok večer video, v ktorom vyhlasujú, že Gota zabijú do 24 hodín, ak nedôjde k prepusteniu atentátničky, čakajúcej na popravu za účasť na útoku na hotel v jordánskom Ammáne z roku 2005. Ríšáwíová prežila pre zlyhanie svojich výbušnín, útok si však vyžiadal životy 60 osôb.

Japonsko vedie v Jordánsku tajné rokovania o prepustení oboch mužov, informácie o ich priebehu však nezverejňuje. Nepriame rozhovory prostredníctvom náboženských a kmeňových vodcov v Iraku vedie s IS aj Jordánsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok