K Spravodlivým medzi národmi pribudlo 10 Slovákov

SITA TA3
28.1.2015 20:48

Za rozhodnutie pomôcť Židom v čase holokaustu k Spravodlivým medzi národmi pribudlo ďalších desať Slovákov. Titul im udelil štát Izrael a múzeum Jad Vašem.

K Spravodlivým medzi národmi pribudlo 10 Slovákov
TASR/Michal Svítok, SITA/Jozef Jakubčo

Ocenenia odovzdal veľvyslanec Izraela

Ocenenými sa stali Katarína a František Sedláčkovi, Imrich Kršák, Alžbeta a Arpád Hajdu, Mária a Ján Kustrovi, Júlia a Lukáč Brna a Magdaléna Slamková. Vyznamenania z rúk izraelského veľvyslanca prevzali v Historickej budove NR SR v Bratislave ich potomkovia a rodinní príslušníci.

„Bez ušľachtilosti dnes večer vyznamenaných by sme tu neboli, neboli by medzi nami do dnešného dňa tí, o ktorých záchranu sa pričinili, a rovnako ich rodiny,“ povedal v príhovore veľvyslanec Štátu Izrael na Slovensku Alexander Ben-Zvi.

S príhovorom vystúpil aj prezident Kiska

Ako na oceňovaní povedal prezident Andrej Kiska, je to jedinečné podujatie, pretože aj cit pre spolupatričnosť, ľudskosť či ochota riskovať život a život svojich najbližších bolo jedinečné.

„Dnes si naplno uvedomujem, aké dôležité je pripomínať si nielen nacistickú beštialitu, ale aj oceňovať tých, ktorí sa jej dokázali vzoprieť, tých, ktorí si nezakrývali oči pred utrpením iných a našli odvahu a odhodlanie svojim prenasledovaným blížnym podať pomocnú ruku, hoci neboli Židia,“
povedala hlava štátu.

Ako Kiska dodal, preto je dôležité uctiť si ľudí, ktorí teraz rozšíria rady Spravodlivých medzi národmi. „Títo ľudia predstavujú nezastupiteľné životné vzory, posolstvo solidarity a nádeje,“ poznamenal. Ako ho doplnil predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel, muži a ženy, ktorí dnes pribudli do rodiny Spravodlivých medzi národmi, neodvracali zrak ako ostatní.

Pamiatka šiestich miliónov židovských obetí

Izraelské ocenenie Spravodliví medzi národmi sa každoročne udeľuje ľuďom nežidovského pôvodu za záchranu Židov v čase ich vyhladzovania počas druhej svetovej vojny. Mená všetkých ocenených budú navždy vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v Jad Vašem. 

Múzeum Jad Vašem vzniklo preto, aby zvečnilo pamiatku šiestich miliónov židovských obetí holokaustu. Postupne pátra a hľadá tých, ktorí sa fašizmu postavili a Židov ukrývali, alebo im inak pomáhali uniknúť pred perzekúciou. Každý prípad v súčasnosti posudzuje komisia, ktorá sa skladá z dobrovoľníkov. Ako uvádza Jad Vašem, väčšinou ide o tých, čo prežili holokaust.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok