Elitní policajti hodnotili rok: Obvinili takmer tisíc ľudí, pribúda korupcie

TA3, SITA
28.1.2015 14:43

Národná kriminálna agentúra hodnotila svoju prácu za uplynulý rok. Vyšetrovateľom sa podarilo odhaliť najmä väčší počet trestných činov a daňových podvodov ako v minulosti. Zároveň rozbili takmer 30 organizovaných skupín.

Počet obvinených stúpol

Elitní policajti z Národnej kriminálnej agentúry obvinili za minulý rok 929 ľudí. Rok predtým vzniesli obvinenie 638 osobám. Ako dnes novinárov informovali predstavitelia NaKA, najviac obvinení sa týkalo hospodárskych trestných činov, a to 339, nasledujú trestné činy proti majetku, za ktoré obvinili 174 osôb.

Z korupcie vyšetrovatelia NaKA obvinili 141 ľudí. Za násilné trestné činy, ako sú úkladné vraždy či lúpeže, stíhali 132 ľudí, 62 prípadov bolo pre drogy.

Vyšetrovatelia z NaKA vlani vzniesli 321 obvinení členom 51 organizovaných skupín a 20 obvinení bolo voči členom troch zločineckých skupín. Spolu mali uplynulý rok elitní policajti na stole 2 094 trestných vecí, z toho sa im podarilo ukončiť 1 323 prípadov.

V roku 2013 mala NaKA na stole 1 974 prípadov, skončili z toho 1 042. Podľa šéfov NaKA sú úspešní aj v návrhoch na väzbu. V 90 percentách sa prokurátor s ich podnetom stotožnil a obvineného vzal napokon sudca do väzby.

ÚBOK a ÚBPK sa zlúčili

NaKA vznikla 1. decembra 2012 zlúčením Úradu boja proti organizovanej kriminalite a Úradu boja proti korupcii. "Už môžeme porovnávať plné dva roky existencie NaKA," vyjadril sa dnes riaditeľ NaKA Daniel Goga. Rok 2014 sa skončil podľa jeho slov lepšie ako predchádzajúci, no verí, že každý ďalší bude ešte lepší.

"Tento rok je cieľom zabezpečiť vyšetrovateľov pre národnú protidrogovú jednotku," uviedol Goga. Momentálne chýbajú vlastní vyšetrovatelia len protidrogovej jednotke. Goga by chcel tiež dobudovať analytické pracovisko, podľa neho sa to s podporou rezortu vnútra podarí.

Štyri národné jednotky

Policajti sú v NaKA rozdelení do štyroch národných jednotiek – protidrogovej, protikorupčnej, protizločineckej a národnej jednotky finančnej polície. Každá z národných jednotiek má štyri expozitúry – Bratislava, Západ, Stred a Východ.

Národné jednotky sú podporované odborom riadenia a medzinárodnej spolupráce, ďalej finančnou spravodajskou jednotkou a tiež jednotkou operatívneho nasadenia.

Podľa polície sa organizované skupiny dnes zameriavajú najmä na daňové trestné činy. Namiesto podvodov s nadmernými odpočtami DPH je novým trendom optimalizácia daňového základu, prezradil šéf národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník.

Nárast v oblasti korupcie

V oblasti korupcie padlo vlani najviac obvinení za posledné štyri roky (141 prípadov). Za podvody pri eurofondoch obvinili 74 ľudí. Minulý rok sa konali troje voľby, spolu v tejto súvislosti dostali policajti 130 trestných oznámení. Výsledkom bolo jedenásť trestne stíhaných ľudí.

Národná protidrogová jednotka vlani zaistila 32 kilogramov marihuany v hodnote asi 256-tisíc eur. Druhou najčastejšou drogou bol metamfetamín, keď zhabali 5,1 kilogramu tejto látky za 357-tisíc eur. Okrem toho vlani objavili štyri nové umelé drogy, ktoré nie sú v zozname zakázaných látok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok