Japonci a Jordánci zrejme ustúpia kalifátu, dohodli sa na tajnej výmene

TA3, TASR
28.1.2015 13:28

Japonsko a Jordánsko zrejme ustúpia požiadavkám Islamského štátu. Dohodli na výmene jedného či oboch svojich rukojemníkov, japonského novinára a jordánskeho pilota, za irackú teroristku. Výmena sa má uskutočniť na tajnom mieste.

Japonci a Jordánci zrejme ustúpia kalifátu, dohodli sa na tajnej výmene
SITA

Abe: Posledné video bolo podlé

Japonský premiér Šinzó Abe označil za "podlé" nové video, zachytávajúce japonského novinára Kendžiho Gotu, ktorého zadržiavajú militanti z organizácie Islamský štát a ktorému sa vyhrážajú zabitím do 24 hodín.

Abe na začiatku zasadnutia kabinetu tiež povedal, že cíti hnev pri pomyslení na video. Zároveň ubezpečil, že Japonsko požiadalo Jordánsko, aby spolupracovalo na urýchlenom prepustení Gotu, ktorého zadržiavajú v Ammáne.

Podľa neskorších informácií sa obe krajiny dohodli na tajnej výmene za
samovražednú bombovú atentátničku Sádžidu Ríšáwíovú, ktorá čaká na popravu v cele smrti. Detaily celej operácie sú ale nejasné.

Otec prosí o prepustenie pilota

Ríšáwíová je Iračanka, odsúdená v Jordánsku na smrť za svoju účasť na teroristickom útoku na hotel v jordánskej metropole Ammán v roku 2005, pri ktorom bolo zabitých 60 ľudí.

Atentátnička útok prežila, pretože zlyhal jej pás s výbušninami. Jej manželom bol terorista, ktorý zabil v ammánskom hoteli Radisson na svadobnej hostine 38 ľudí.


Posledný zúfalý apel vyslovil aj otec pilota Muáza al-Kasásba vyzval Jordánsko, aby "splnilo požiadavky" Islamského štátu. Pred úradom premiéra v jordánskej metropole Ammán demonštrovalo približne 200 príbuzných 26-ročného pilota, skandovalo protivládne heslá a žiadalo splnenie podmienok militantov.


Člen jordánskeho parlamentu Bassám al-Manassír uviedol, že jeho krajina vedie s militantmi nepriame rozhovory, zamerané na prepustenie rukojemníkov. Rokovania prebiehajú prostredníctvom náboženských a kmeňových vodcov v Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok