Euro reagovalo na grécke voľby prepadom na dlhoročné minimum

SITA
26.1.2015 10:36

Euro sa v pondelok ocitlo na 11-ročnom minime voči americkému doláru. Spoločná mena bola pod tlakom po gréckych parlamentných voľbách, v ktorých počas víkendu presvedčivo zvíťazila radikálna ľavicová strana Syriza.

Euro reagovalo na grécke voľby prepadom na dlhoročné minimum
SITA/AP

Tá odmieta úsporné opatrenia, ku ktorým sa Atény zaviazali výmenou za medzinárodnú finančnú pomoc, čo vyvoláva obavy z návratu dlhovej krízy v eurozóne. Kurz spoločnej meny voči doláru v rannom obchodovaní klesol na úroveň 1,1098 USD/EUR, kde bol naposledy v septembri roku 2003. Neskôr sa stabilizoval na úrovni 1,1180 USD/EUR. Voči jenu euro kleslo na 130,160 JPY/EUR a oproti britskej libre zaznamenalo sedemročné minimum 0,7406 GBP/EUR.

Oslabil aj rubeľ

V pondelok prudko oslabil aj ruský rubeľ po tom, čo víkendová eskalácia násilností na východe Ukrajiny upozornila na riziko prehĺbenia protiruských sankcií Západu. O 8:55 SEČ rubeľ voči doláru oslaboval o 2,4 % na 65,82 RUB/USD a voči euru o 2,4 % na 73,85 RUB/EUR.

Americký prezident Barack Obama vyhlásil, že Washington v snahe izolovať Rusko zvažuje všetky možnosti s výnimkou vojenského zásahu. Európska únia zase na štvrtok zvolala zasadnutie svojich ministrov zahraničných vecí. Témou mimoriadneho stretnutia bude zhoršujúca sa bezpečnostná situácia na východe Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok