Kyjev má dôkazy o zodpovednosti separatistov za útok v Mariupole

TA3 TASR
25.1.2015 19:17

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Kyjev zachytil rádiovú a telefonickú komunikáciu medzi proruskými separatistami, ktorá dokazuje ich zodpovednosť za sobotňajší raketový útok na obytné štvrte mesta Mariupol. Informovala o tom agentúra AP.

Porošenko to uviedol na dnešnom krízovom zasadnutí svojho bezpečnostného kabinetu. Zachytené rozhovory podľa neho obsahujú nezvratné dôkazy, že útok na Mariupol, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených, spáchali separatisti. Porošenko však verejne neuviedol ďalšie podrobnosti.

Povstalecké milície zodpovednosť za útok odmietajú s tvrdením, že rakety boli odpálené zo západnej časti Mariupolu, kde sú rozmiestnené ukrajinské vládne jednotky.

Toto strategicky významnému mestu Mariupol na juhovýchode Ukrajiny kontroluje ukrajinská armáda a pozície separatistov sa nachádzajú približne desať kilometrov východne od mesta.

Pracovníci agentúry OSN dnes rozdávali deky obyvateľom Mariupolu, ktorí v dôsledku ostreľovania prišli o strechu nad hlavou alebo trpia následkami zimy kvôli poškodeniu vykurovacích systémov.

Podľa agentúry Reuters sú miestni obyvatelia v šoku, ulice sú prázdne a ľudia si zadebňujú okná na domoch a pripravujú sa na najhoršie.

Vodca proruských separatistov v Doneckej oblasti Alexandr Zacharčenko v sobotu ohlásil začiatok ofenzívy voči Mariupolu. Neskôr však vyhlásil, že donecké milície nemajú v úmysle obsadiť samotný Mariupol a útočia len na pozície ukrajinskej armády východne od mesta.

Mariupol leží v strategickej oblasti juhovýchodnej Ukrajiny medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. Obnovenie bojov v oblasti vzbudzuje obavy z toho, že by sa separatistické sily mohli pokúsiť vybojovať pozemný koridor medzi Ruskom a Krymom.

Desivé zábery z Mariupolu po bombardovaní

(Video nie je vhodné pre citlivé povahy a osoby mladšie ako 18 rokov)

Ukrajina držala štátny smútok za obete, proruských separatistov chce žalovať v Haagu

Ukrajina si dnes pripomenula dňom štátneho smútku obete sobotňajšieho raketového útoku na obytné štvrte mesta Mariupol, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených.

Ukrajinci vzdali hold obetiam minútou ticha i zapaľovaním sviec na kyjevskom Námestí nezávislosti, uviedla agentúra DPA.

Ukrajinská vláda v tejto súvislosti oznámila, že chce obžalovať na Medzinárodnom trestnom súde v Haagu proruských separatistov, ktorých viní zo zodpovednosti za veľký počet zabitých civilistov. Kyjev chce tiež dosiahnuť, aby boli samozvané republiky v Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásené za teroristické organizácie, a to na medzinárodnej úrovni.

O vyostrenej situácii na východe Ukrajiny, kde po piatich mesiacoch úplne stroskotalo prímerie a obnovili sa intenzívne boje, budú hovoriť ministri zahraničných vecí krajín EÚ na štvrtkovom krízovom zasadnutí v Bruseli. Oznámila to dnes šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, podľa ktorej budú ministri budú zaoberať hlavne sobotňajším útokom na Mariupol.

Kyjev z útoku obviňuje separatistov, ktorí naopak zodpovednosť za ostreľovanie pripisujú ukrajinskej armáde. Podľa vyšetrovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) boli rakety zrejme odpálené z územia východne od mesta, ktoré kontrolujú separatisti.

V reakcii na útok sa dnes na mimoriadnom zasadnutí stretla Rada národnej bezpečnosti s obrany (RNBO), ktorá rozhodla o objednávkach nových zbraní pre armádu.

Rakety dopadli do obytných štvrtí na východných predmestiach Mariupolu, od ktorých sú pozície separatistov vzdialené zhruba desať kilometrov. Strely v troch fázach zasiahli viac ako 50 domov, štyri školy a tri materské školy.

Mariupol leží v strategickej oblasti juhovýchodnej Ukrajiny medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. Obnovenie bojov v oblasti vzbudzuje obavy z toho, že by sa separatistické sily mohli pokúsiť vybojovať pozemný koridor medzi Ruskom a Krymom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok