Kiska sa bude zaujímať o modernizačné projekty v armáde

SITA
25.1.2015 12:13

Prezident Andrej Kiska ako vrchný veliteľ ozbrojených síl sa chystá pýtať predstaviteľov ministerstva obrany na modernizačné projekty v armáde. Agentúre SITA to potvrdil hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Kiska sa bude zaujímať o modernizačné projekty v armáde
SITA

Upresnil, že hlava štátu sa 11. februára zúčastní Veliteľského zhromaždenia na Ministerstve obrany SR. Bude sa tam hodnotiť rok 2014 a hovoriť sa bude aj o plánoch na rok 2015.

Minister obrany Martin Glváč v októbri podpísal zmluvy s talianskou spoločnosťou Alenia Aermacchi na nákup dvoch lietadiel C-27J SPARTAN. Prvé by malo byť dodané už na budúci rok. Plánuje sa aj výmena vrtuľníkov. Slovensko najnovšie dostalo začiatkom januára od USA ponuku na nákup vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk prostredníctvom programu Foreign Military Sales (FMS). Počas prvej fázy by Slovensko postupne obstaralo deväť vrtuľníkov, celkovo by sa v priebehu šiestich rokov mali vymeniť teraz používané Mi 17 tak, že každý rok by sa kúpili dva až tri nové vrtuľníky. O tejto ponuke bude v stredu rokovať Bezpečnostná rada a aj vláda. Slovensko do roka potrebuje vyriešiť aj situáciu s vojenskými radarmi, ktorým pre embargo Rusku nie je možné predĺžiť životnosť. Ministerstvo v decembri už zverejnilo predbežné oznámenie na nákupe radarov pre Ozbrojené sily SR. Chystajú sa aj viaceré modernizačné projekty pozemnej techniky či zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok