Weidmann pochybuje o efektívnosti plánu ECB kupovať dlhopisy

SITA
25.1.2015 11:51

Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann pochybuje o efektívnosti plánu nákupu dlhopisov Európskou centrálnou bankou (ECB). Weidmann podľa vlastných slov hlasoval proti programu nákupu dlhopisov s tým, že za pomalý hospodársky rast eurozóny môžu vysoké dlhy a slabá konkurencieschopnosť jednotlivých krajín eurozóny.

Weidmann pochybuje o efektívnosti plánu ECB kupovať dlhopisy
SITA/AP

"Je ťažké odhadovať, aké budú účinky programu, pravdepodobne však budú slabšie ako v USA,“ povedal Weidmann pre noviny Welt am Sonntag. Narážal pritom na stimulačný program amerického Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý podporoval ekonomiku USA po kríze z roku 2008. Už v sobotu Weidmann vyjadril svoje obavy, že krok ECB zníži tlak na reformy v Taliansku a vo Francúzsku.

Podľa Weidmanna program nákupu dlhopisov "nie je normálny nástroj monetárnej politiky“ s tým, že znamená nevýhody a riziká pre menovú úniu. "To je ďalší dôvod, pre ktorý som nehlasoval za,“ povedal. Šéf ECB Mario Draghi po jej štvrtkovom zasadaní oznámil, že banka plánuje nákupy aktív v celkovej hodnote 60 mld. eur mesačne, vrátane nákupov, ktoré realizuje v rámci už existujúcich programov. Nákupy v takomto objeme majú trvať od marca tohto roka do septembra budúceho roka. ECB tak chce podporiť slabú ekonomiku eurozóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok