Fico nevidí žiadny dôvod na zlé vzťahy s prezidentom

TASR
25.1.2015 11:43

Premiér Robert Fico (Smer-SD) nevidí žiadny dôvod na zlé vzťahy a komunikáciu s prezidentom SR Andrejom Kiskom. S hlavou štátu sa stretáva na pravidelnej mesačnej báze, čo zostane zachované aj v tomto roku. Prezident rovnako dostáva všetky požadované informácie z exekutívy a k dispozícii sú mu aj ministri.

Fico nevidí žiadny dôvod na zlé vzťahy s prezidentom
SITA

"Bol by som veľmi rád, keby dobrá kvalita vzťahov medzi troma najvyššími ústavnými činiteľmi pokračovala, pretože by nikomu neprospelo, keby sme sa začali medzi sebou hádať alebo viesť súboje. To by nemalo žiadny zmysel," konštatoval premiér v rozhovore pre TASR.

Kiska a Fico sa stretávajú na neformálnom obede buď v Prezidentskom paláci, alebo na Úrade vlády SR. "Komunikujeme aj pri iných príležitostiach, a keď je to potrebné, tak spolu telefonujeme. Ide o normálnu štandardnú komunikáciu," priblížil premiér s tým, že koordinujú predovšetkým otázky zahraničnej politiky, v ktorej prezident reprezentuje Slovensko navonok.

Na otázku, či nespôsobuje zahraničným partnerom problém, že premiér komunikuje iný pohľad na medzinárodné dianie ako hlava štátu, reagoval, že nikto nemôže od ústavných činiteľov chcieť, aby mali na všetko rovnaký názor. "Musím rešpektovať, že pán prezident môže mať na niečo iný názor, ale na konci dňa rozhoduje exekutíva," upozornil Fico.

Rozdielny postoj prezentovali napríklad pri uvalení sankcií na Rusko za dianie na Ukrajine. Pokiaľ prezident ich považuje za nutné a účinné, podľa premiéra sú neúčinné, pričom poškodzujú tak Ruskú federáciu, ako aj Európsku úniu. "Taká sebadeštrukcia nebola namieste, ale téma postoja k sankciám do budúcnosti zďaleka nie je vyčerpaná," konštatoval.

Napriek bezproblémovej komunikácii považuje premiér postavenie súčasného prezidenta, ktorý nemá za sebou politické krytie, za veľmi slabé, keďže nemôže cez politické zoskupenie presadzovať svoje názory. "Môže mať akékoľvek predstavy o čomkoľvek, ale nemá, ako na to vplývať. Taká je realita. Mnohí ale očakávali a tešili sa na to, že snáď pôjdeme do seba, ale na to nie je žiadny dôvod," zopakoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok