Poslanci budú opäť hľadať dohodu na prísnejších majetkových priznaniach

TASR
25.1.2015 10:22

Poslanci Národnej rady SR majú počas nadchádzajúcej parlamentnej schôdze opäť hľadať konečné znenie novely zákona o konflikte záujmov, ktorá rieši aj prísnejšie majetkové priznania verejných činiteľov. Rokovať o nej bude pracovná skupina, ktorú má na starosti podpredseda Národnej rady SR Miroslav Číž (Smer-SD).

Poslanci budú opäť hľadať dohodu na prísnejších majetkových priznaniach
SITA

Návrh bol v parlamente naposledy v decembri

Predkladatelia z opozície ho však stiahli, keďže sa má ďalej rokovať. Návrh novely bol pritom výsledkom niekoľkomesačných rokovaní pracovnej skupiny zloženej zo všetkých parlamentných strán. S navrhnutými zmenami v skupine súhlasil aj Smer-SD, napokon však od návrhu ustúpil, opozícia ho tak predkladala sama. Bez Smeru-SD však žiadny návrh nemá v parlamente šancu na úspech.

Pavol Paška (Smer-SD), kým šéfoval parlamentu, sľuboval, že novela zákona o konflikte záujmov bude schválená tak, aby platila od januára 2015. Sprísnenie majetkových priznaní sľúbili všetky parlamentné strany pred voľbami voličom.

Spomínaný termín sa nestihol, verejní funkcionári budú podávať majetkové priznania ako dosiaľ. Nebude z nich teda jasné, či si mohli na svoj majetok zarobiť vo verejnej funkcii, ani to, či prijali dary nad 4000 eur. Rovnako nebudúmusieť nateraz opisovať svoj majetok a platiť nebudú ani zmeny v pokutách.

Kedy príde upravená konečná verzia, nie je jasné

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) by si vedel predstaviť, že by prísnejšie majetkové priznania platili od januára 2016. Čo sa do novely napokon dostane, bude známe po rokovaniach. Podľa Miroslava Beblavého zo Siete, ktorý pred časom šéfoval výboru pre nezlučiteľnosť funkcií a pracoval na novele, sa dá diskutovať o doplnení nových alebo prísnejších opatrení.

Beblavý však trvá na tom, že majetkové priznania musia mať skutočnú výpovednú hodnotu, nie ako teraz. Tiež chce, aby v novele zostalo opatrenie, ktoré by bránilo poslaneckej väčšine vo výbore zastaviť ľubovoľné konania voči funkcionárovi. Podľa Beblavého je dobré, aby menšina vo výbore mala možnosť odvolať sa na Ústavnom súde SR proti zastaveniu konania.

Pellegrini pre TASR nedávno povedal, že k novele treba pristupovať citlivo a neuponáhľať sa, keďže sa dotkne veľkého počtu verejných funkcionárov. "Mal by to byť taký kvalitný predpis, že sa s tou otázkou vysporiadame na dlhé roky. Urobím pre to všetko. Chcel by som, aby ešte za môjho pôsobenia na poste predsedu Národnej rady boli tieto veci schválené a začali platiť čo najskôr," vyhlásil Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok