Stúpenci sýrskeho prezidenta Asada zaútočili kameňmi na veľvyslanca USA

TASR
29.9.2011 18:36

rívrženci sýrskeho prezidenta Bašára Asada zaútočili dnes kameňmi a paradajkami na veľvyslanca USA Roberta Forda a ďalších amerických diplomatov, ktorí prišli v Damasku na stretnutie s predstaviteľom sýrskej opozície.

Stúpenci sýrskeho prezidenta Asada zaútočili kameňmi na veľvyslanca USA

Prezidentovi stúpenci sa tiež pokúsili vtrhnúť do budovy, kde sa schôdzka odohrávala.
Veľvyslanec Ford, ktorý je ostrým kritikom krvavých zásahov Asadovho režimu proti šesť mesiacov trvajúcemu povstaniu, tak uviazol zhruba na tri hodiny v budove, kým nezasiahli sýrske bezpečnostné sily, ktoré ho na odchode sprevádzali. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na opozičného aktivistu.

K útoku na Forda došlo, keď prišiel na stretnutie s Hasanom Abdalazímom, ktorý vedie zakázanú stranu Arabská socialistická demokratická únia.

Ford nahneval sýrsky režim v minulých mesiacoch návštevou centier protestov mimo Damasku v prejave solidarity s protivládnym povstaním.

Najnovší incident môže ďalej zvýšiť napätie medzi Washingtonom a Damaskom, ktorý obviňuje Spojené štáty z povzbudzovania nepokojov v Sýrii. V auguste prezident Barack Obama žiadal Asadovu rezignáciu s tým, že ako líder stratil legitimitu.

Abdalazím povedal, že Ford bol vo vnútri jeho kancelárii, keď sa Asadovi stúpenci pokúsili násilím vniknúť dovnútra, pričom vylomili niektoré zámky dverí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok