Prezident Kiska na Štrbskom Plese slávnostne otvoril 27. Svetovú zimnú univerziádu

TASR
24.1.2015 20:10

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska za prítomnosti prezidenta medzinárodnej federácie univerzitného športu (FISU) Claude-Louisa Galliena a ďalších členov FISU i Organizačného výboru SZU na Štrbskom Plese slávnostne otvoril 27. svetovú zimnú univerziádu (SZU).

Prezident Kiska na Štrbskom Plese slávnostne otvoril 27. Svetovú zimnú univerziádu
TASR

Počas približne dvojhodinového podujatia nechýbalo vztýčenie vlajky, zahratie hymien, pochod jednotlivých výprav, ale aj takmer hodinový kultúrny program, počas ktorého boli predstavené krásy Slovenska. "Som šťastný, že svetová zimná univerziáda je po šestnástich rokoch opäť na Slovensku, verím, že sa bude súťažiť fair play," povedal Kiska.

Na otvárací ceremoniál si napriek hmlistému počasiu našlo cestu približne 6-7 tisíc ľudí. "Ceremoniál prebiehal v krásnej a konečne i zimnej atmosfére, keďže nám na Štrbskom Plese počas dňa zasnežilo. Na športovcov sa prišlo pozrieť i niekoľko tisíc divákov, čiže samotná univerziáda už signalizuje záujem o vrcholné podujatia na Slovensku," konštatoval pre TASR vedúci bežeckej ekipy Michal Malák a dodal: "Musím povedať, že som sa doposiaľ stretol iba s pozitívnymi reakciami zo zahraničia. Austrálsky tím bol jedným z prvých, s ktorým som komunikoval o zmenách na Štrbskom Plese. Trénovali tu i v minulosti, no so zhoršujúcimi podmienkami sem prestali chodiť a dlhšiu dobu tu neboli. Prekvapil ich zmodernizovaný areál a pochvaľovali si aj bežecké trate, ktoré sú podľa ich slov na fantastickej úrovni. Rovnako som dnes absolvoval míting vedúcich družstiev a nepočul som tam ani jedno kritické slovo na pripravenosť tratí, či na technické zázemie bežeckého areálu."

Na prvú "slovenskú" časť 27. ročníka zavítalo 465 športovcov z 34 krajín. Organizátori museli veľmi dbať najmä na dopravu a ubytovanie, pričom chcú využívať najmä vlakovú dopravu, tatranskú elektrickú železnicu a zubačku. Čo sa týka možnosti ubytovania, tak na Štrbskom Plese je rezervovaných 95 percent kapacít všetkých hotelov. Športovci nebudú mať žiadnu vlastnú dedinu, ako to býva na olympijských hrách. Vstup na otvárací i záverečný ceremoniál ako aj samotné disciplíny je bezplatný. Na Štrbskom Plese a v Osrblí sa uskutočnia od 24. januára do 1. februára súťaže v behu na lyžiach, skokoch na lyžiach, severskej kombinácií a biatlone. Na záverečnom ceremoniáli odovzdá Slovensko štafetu španielskej Granade, ktorá je hlavným organizátorom a podujatie privíta od 4. do 14. februára. Slovensko bude na univerziáde reprezentovať celkovo 96-členný tím športovcov a členov realizačných zložiek.

Svetová zimná univerziáda v Tatrách je projekt, na ktorom spolupracuje množstvo ľudí, pričom významnú časť tvoria aj dobrovoľníci. Tých bude na Štrbskom Plese a v Osrblí 230, z čoho je až 140 dievčat. Na Štrbskom Plese ich bude 175, v Osrblí 55. Drvivá väčšina dobrovoľníkov sú študenti slovenských univerzít, ale sú medzi nimi aj študenti českých univerzít alebo slovenských gymnázií. Niekoľkí dobrovoľníci sú zo zahraničia, napríklad z Čiech, Srbska, Ukrajiny či Portugalska a sú slovenskej národnosti.

V behu na lyžiach sa divákom spomedzi slovenských vysokoškolákov v športovom areáli FIS predstavia Eva Segečová, Barbora Klementová, Katarína Krišicová, David Brünn, Rudolf Michalovský, Michal Polačko, Andrej Segeč a Erik Urgela. "V záverečnej príprave nám ochorel Miroslav Šulek a vzhľadom na jeho zhoršujúci sa zdravotný stav sme ho museli izolovať a následne poslať domov. Na jeho miesto sme povolali prvého náhradníka Rudolfa Michalovského," uviedol Malák, ktorý prezradil aj to, že na nedeľňajší šprint Andrej Segeč nastúpi so sebazaprením a Michala Polačka nahradí Martin Kapšo. Slovenské farby bude v skokoch na lyžiach hájiť dvojica Michal Pendziviater, Mojmír Nosáľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok