Severnú Kóreu bude v Česku zastupovať syn "milovaného vodcu"

SITA
23.1.2015 13:17

Severná Kórea bude mať v Českej republike nového veľvyslanca. Stane sa ním Kim Pchjong-il, syn diktátora a zakladateľa severokórejského režimu Kima Ir-sena (Kima Il-sunga). Od konca 70. rokov pôsobí na rôznych diplomatických postoch po celej Európe, aby nemohol ovplyvňovať politiku v krajine, uvádza český portál iDNES.cz.

Severnú Kóreu bude v Česku zastupovať syn "milovaného vodcu"
SITA/AP

Nový severokórejský veľvyslanec sa funkcie ujme až po odovzdaní poverovacích listín prezidentovi Milošovi Zemanovi, termín ešte hrad nezverejnil. Kim Pchjong-il sa do Prahy presúva z postu vo Varšave. V Česku vystrieda doterajšieho veľvyslanca Kwang Il-ria.

Kim Pchjong-il je mladším nevlastným bratom zosnulého Kima Čong-ila, ktorý bol synom a nástupcom Kima Ir-sena, a je teda strýkom súčasného vodcu KĽDR Kima Čong-una. U svojho otca údajne upadol do nemilosti pre neviazaný spôsob života, a preto od roku 1979 zastáva rôzne diplomatické posty v zahraničí. Média tiež špekulujú, že vďaka veľkej fyzickej podobnosti s otcom je pre severokórejskú vládu politickou hrozbou, dodáva iDNES.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok