Slovenskú drámu Koza nominovali na cenu festivalu Berlinale

SITA
23.1.2015 11:45

Snímku Koza režiséra Ivana Ostrochovského nominovali na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale na Cenu pre najlepší hraný debut.

Slovenskú drámu Koza nominovali na cenu festivalu Berlinale
Sentimentalfilm

Dráma bude mať na podujatí zároveň svetovú premiéru, ktorá sa bude konať 8. februára v sekcii Fórum. "Medzi debutovými filmami, ktoré nominuje riaditeľ Berlinale Dieter Kosslick, sa prvýkrát nachádza aj slovenský film. Je to pre nás veľká česť a sme riaditeľovi festivalu, ako aj riaditeľovi sekcie Fórum, vďační za prejavenú priazeň," uviedol Ostrochovský, ktorý napísal scenár filmu spolu s Marekom Leščákom.

Koza sa v Berlíne stretne s ďalšími 17 snímkami. Víťaza vyberie trojčlenná medzinárodná porota, ktorú budú tvoriť mexický režisér Fernando Eimbcke, americký režisér Joshua Oppenheimer a ukrajinská herečka Olga Kurylenko. Svoj verdikt vyhlásia 14. februára, pričom režisér a producent víťazného filmu si rozdelia cenu, ktorou je 50-tisíc eur. Už 65. ročník festivalu sa bude konať od 5. do 15. februára.

Slovensko-česká dráma zobrazuje príbeh bývalého olympionika, rómskeho boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov a života v nepriaznivých sociálnych podmienkach rozhodne opäť vstúpiť do ringu. Takýmto spôsobom chce zarobiť peniaze a zabrániť svojej družke ísť na potrat. So svojím manažérom Zvonkom sa vydávajú na turné, na ktorom však nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť.

Okrem Petra Baláža, ktorý bol slovenským reprezentantom na olympiáde v Atlante v roku 1996, vystupuje vo filme aj ďalší olympionik - Ján Franek, ktorý získal bronz v Moskve v roku 1980 a neskôr sa stal bezdomovcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok