Londýn oznámil nové právomoci pre Škótov

SITA TA3
22.1.2015 21:01

Britská vláda vo štvrtok oznámila sľubovaný presun ďalších právomocí na škótsky parlament ako ústredný orgán Škótska. Podľa informácií agentúry Reuters sa posilnenie postavenia Škótska bude týkať daňovej politiky, časti sociálnych výdavkov či vplyvu na chod a zloženie parlamentu a ďalších dôležitých orgánov poloautonómnej krajiny.

Londýn oznámil nové právomoci pre Škótov
SITA/AP

Predstavitelia škótskej vládnej strany SNP (Škótska národná strana), ktorá minulý rok iniciovala referendum o ďalšom zotrvaní Škótov v Spojenom kráľovstve, chystané zmeny privítala, no označila ich za nedostatočné. Podľa nej totiž ponechávajú Londýnu stále veľkú moc nad dianím v Edinburghu.

V septembrovom referende sa za oddelenie Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva vyslovilo takmer 45 percent voličov, zatiaľ čo viac ako 55 percent bolo proti. Účasť na hlasovaní dosiahla až 85 percent. Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia.

Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Nové právomoci bude schvaľovať až nový britský parlament, ktorý vzíde z volieb v máji budúceho roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok