Sýkorovec Rybička sa priznal k vražde podnikateľa Deáka

TASR
22.1.2015 17:49

Priznaním a rozsiahlou výpoveďou sýkorovca Martina Kováča, prezývaného Rybička, pokračovalo dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie so siedmimi obžalovanými, ktorých špeciálna prokuratúra viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a tiež zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Sýkorovec Rybička sa priznal k vražde podnikateľa Deáka
TASR/Dušan Hein

Údajný šéf gangu sýkorovcov Róbert Lališ je na úteku, rovnako ako Martin Bihari a koná sa voči nim ako ujdeným. Ďalší obžalovaný Jozef Roháč požiadal senát ŠTS, aby pojednával v jeho neprítomnosti. Na lavici obžalovaných tak sedí iba štvorica Alojz Kromka, Ivan Cuper, Marek Trajter a Martin Kováč.

Martin Kováč čelí obžalobe z účasti na vražde Romana Deáka a členstva v zločineckej skupine. Hneď v prvý deň procesu, v utorok (20.1.), urobil nečakané vyhlásenie o svojej vine. Priznal, že od roku 1998 sa stal členom sýkorovcov, no už predtým poznal niektorých členov zločineckej skupiny. Tvrdí, že najvyššie postaveným bol Róbert Lališ, ktorého volali Kýbel, ale pred ním sa mu tak nesmelo hovoriť. Potvrdil, že k nim patrili aj spoluobžalovaní Ivan Cuper., prezývaný Vinco – Vincko, Martin Bihari, známy pod prezývkou Rus a tiež Jozef Roháč prezývaný Potkan, ktorý bol však samostatnou jednotkou a kontaktoval sa iba s Róbertom Lališom.

Martin Kováč podrobne vypovedal o všetkých vetvách sýkorovcov, o teritóriách, kde "operovali" a kto bol ich členom. Ako uviedol, zločinecká skupina mala hlavné príjmy z výpalníctva a vrážd. Do spoločnej "kasy" najprv odvádzali 20 percent, neskôr už 50 percent peňazí, zvyšok si rozdelili jednotliví členovia. Zo "spoločného" sa kupovali zbrane, autá, vysielačky, prenajímali byty a garáže, kde zvykli ukryť autá po trestných činoch, ak ich nepodpálili. Rozhodoval o tom iba Róbert Lališ. Ten vraj často menil byty, nikde sa nezdržal dlho.

"Peniaze sa odovzdávali Kýblovi, ten ich rozdeľoval a robil výplaty. Na začiatku som dostával okolo 10.000 slovenských korún, neskôr 1500 eur. Robil som mu šoféra a ochrankára. On plánoval akcie. Čo mi povedal, to som urobil. Nevypytoval som sa. Keď sa už niečo udialo, nikdy sa to v skupine nerozoberalo. Nedalo sa od nich vycúvať, vedel som až príliš veľa. Mňa by určite zakopali," vypovedal Martin Kováč, ktorý sa s ním stretol ešte pred svojím zatknutím v českej Břeclavi, teda v čase, keď už bol Róbert Lališ na úteku.

Ako tiež uviedol, najprv robil pre Petra Havašiho, prezývaného Havel, ktorý bol šéfom jednej z vetiev sýkorovcov. Zastrelili ho v roku 2004. Práve od neho sa mal vtedy dozvedieť, že Marek Trajter, ktorý s ním dnes sedí na lavici obžalovaných, si objednal likvidáciu Romana Deáka. Hoci nevie nič o jeho motíve, vie, že za vraždu po pár dňoch zaplatil dva milióny slovenských korún.

Martin Kováč o príprave vraždy Deáka vedel. Obžalovaného Martina Bihariho, ktorý mal byť šoférom strelcov, viezol do Malaciek po auto do garáže. Deáka mali zastreliť Jozef Roháč a Jurij Fejer, ďalší sýkorovec, ktorý sa k tejto vražde už priznal.

"Ospravedlňujem sa rodine, prepáčte, viem, že mi to neodpustíte," povedal Martin Kováč v súdnej sieni a obrátil sa na rodičov zavraždeného Deáka, ktorí na proces do Banskej Bystrice chodia každý deň. "Neskoro," odpovedala mu matka Viera Deáková. On na to reagoval slovami: "Ja viem, chápem vás."

Martin Kováč pri výsluchu tiež priznal, že skupina chystala aj vraždu podnikateľa Mariána K. a tiež, že pre Róberta Lališa mal on zisťovať informácie o piatich členoch vyšetrovacieho tímu a o špeciálnom prokurátorovi, ktorý tento prípad vedie. Proces pokračuje na budúci týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok