ECB prijala mimoriadne opatrenia, do európskej ekonomiky naleje stovky miliárd

TA3, TASR
22.1.2015 08:34

Európska centrálna banka odsúhlasila program kvantitatívneho uvoľňovania. To znamená, že rozšíri doterajší nákup dlhopisov aj o vládne dlhopisy. ECB tak spustí tlačenie nových peňazí a od marca tohto roka do konca septembra 2016 napumpuje každý mesiac do ekonomiky eurozóny dohromady 60 miliárd eur.

Do tejto sumy sú započítané aj náklady na nákup zabezpečených dlhopisov (Covered Bonds), ktorý spustila už vlani v októbri, a nákup cenných papierov krytých aktívami (Asset Backed Securities, ABS). Program QE sa bude vzťahovať aj na krajiny, ktoré čerpajú záchranný úver, ako je napríklad Grécko, ale za určitých dodatočných podmienok.

ECB rozšírila svoj program nákupu dlhopisov, aby podporila slabú ekonomiku eurozóny. Miera inflácie v regióne, ktorý platí eurom, sa totiž vlani v decembri prepadla do záporných čísiel na -0,2 %, čo je hlboko pod cieľovou hranicou ECB, ktorá garantuje cenovú stabilitu pri inflácii na úrovni 2 %.

Prezident ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii vyhlásil, že v rámci tohto rozšíreného programu náklady na kombinovaný nákup vládnych dlhopisov aj dlhopisov súkromného sektora dosiahnu celkovú sumu 60 miliárd eur. Dodal, že banka zatiaľ plánuje uskutočňovať tieto nákupy do konca septembra 2016, ale bude v nich pokračovať, až kým nedôjde k udržateľnej korekcii inflácie.

ECB spustí QE napriek odmietavému postoju nemeckej centrálnej banky Bundesbank a obavám Berlína, že tak umožní problematickým štátom eurozóny, aby spomalili hospodárske reformy. Banka po rozšírení nákupu dlhopisov tak spolu s lacnými úvermi, ktoré poskytuje komerčným bankám v eurozóne, napumpuje do hospodárstva do konca septembra 2016 viac ako 1 bilión eur.

O krokoch ECB sme sa rozprávali so Stanislavom Pánisom, analytikom J&T Banky

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok