Líder protiislamského hnutia sa vyfotil ako Hitler, PEGIDA mu zavrela brány

TASR TA3
21.1.2015 19:45

Spoluzakladateľ a líder protiislamského nemeckého hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) Lutz Bachmann odstupuje zo všetkých funkcií v tomto subjekte. Pre agentúru DPA to potvrdila hovorkyňa hnutia Kathrin Oertelová.

Samotný Bachmann potvrdil svoju rezignáciu pre internetové vydanie najčítanejšieho nemeckého denníka Bild. Drážďanská prokuratúra už začala vyšetrovanie Bachmanna pre podozrenie z trestného činu štvania ľudu. V minulosti trestaný muž, ktorý sa podľa neoficiálnych informácií mal stať terčom plánovaného útoku islamských teroristov počas pondelkovej, napokon zrušenej demonštrácie PEGIDA v Drážďanoch, bol v uplynulých hodinách terčom ostrej kritiky. Tá bola reakciou na jeho nenávistné poznámky na adresu prisťahovalcov na sociálnej sieti Fecebook, kde umiestnil aj svoju fotografiu, na ktorej pripomína Adolfa Hitlera.

"Každý, kto pôsobí v politike a štylizuje sa do pózy Hitlera, je buď totálny idiot, alebo fašista," povedal pre Bild nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, ktorý pri tejto príležitosti vyzval obyvateľov, aby sa dištancovali od aktivít hnutia PEGIDA. "Rozumní ľudia nenasledujú idiotov a slušní ľudia nenasledujú nacistov," povedal vicekancelár.

Rene Jahn z hnutia PEGIDA uviedol, že jeho vedenie bude záležitosť riešiť. "Incident s fotografiou musí mať následky. Je to neakceptovateľné," uviedol Jahn v reakcii pre Bild.


Hnutie PEGIDA protestuje od októbra 2014 takmer každý pondelok v Drážďanoch a ďalších mestách proti údajnej islamizácii Nemecka. V pondelok 12. januára sa v Drážďanoch na jeho akcii zhromaždil rekordný počet 25.000 ľudí. Tento pondelok sa tam však žiadne demonštrácie nekonali, pretože existovala spomínaná konkrétna hrozba teroristického útoku islamských radikálov na účastníkov.


V iných nemeckých mestách sa však čoraz silnejšie ozývajú hlasy proti hnutiu PEGIDA. Týka sa to napríklad bavorskej metropoly Mníchov alebo Kolína nad Rýnom v Severnom Porýní-Vestfálsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok