Vo Francúzsku padli prvé obvinenia v súvislosti s parížskymi útokmi

TASR
21.1.2015 10:28

Štyria muži napojení na jedného z útočníkov, zodpovedných za trojdňové teroristické útoky v oblasti Paríža, sú prvými osobami predbežne obvinenými v súvislosti s útokmi. Tie si vyžiadali 17 mŕtvych; troch atentátnikov polícia zastrelila. Informoval o tom dnes parížsky prokurátor Francois Molins.

Vo Francúzsku padli prvé obvinenia v súvislosti s parížskymi útokmi
SITA/AP

Prokurátor podľa agentúry AP uviedol, že štvorica mužov bola v noci nadnes predbežne obvinená v súvislosti s terorizmom. Sú podozriví z poskytovania logistickej podpory Amédymu Coulibalymu, ktorý smrteľne postrelil policajtku na predmestí Paríža a potom zabil štyroch rukojemníkov v supermarkete s kóšer potravinami. Štvorica mužov je počas vyšetrovania vo väzbe.

Útoky sa začali 7. januára masakrom v parížskej redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Traja zo štyroch podozrivých majú záznamy v registri trestov a najmenej jeden z nich sa v minulosti stretol s Coulibalym vo väzení, dodal Molins.

Parížsky prokurátor tiež oznámil, že francúzske úrady spolupracujú s inými krajinami pri pátraní po ďalších prípadných komplicoch. Vyšetrovatelia sa podľa Molinsa snažia zistiť, kto je zodpovedný za posmrtne zverejnené video s Coulibalym.  Video bolo zostrihané a zverejnené niekoľko dní po tom, čo Coulibalyho a útočníkov na Charlie Hebdo, bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov, zastrelila polícia. Na videu sa Coulibaly hlási k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a podrobne opisuje, ako traja atentátnici svoje útoky koordinovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok