Malijčan, ktorý zachránil ľudí počas útoku v Paríži, získal občianstvo

TA3, SITA
21.1.2015 09:57

Malijský moslim, ktorý zachránil nakupujúcich pred islamistom počas útoku na židovský supermarket v Paríži, sa stal francúzskym občanom. Občianstvo mu udelili počas slávnostnej ceremónie, na ktorej sa zúčastnil aj premiér Manuel Valls a minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Hrdina z parížskeho obchodu

"Som veľmi šťastný, že som získal dvojité občianstvo," povedal Lassana Bathily, ktorý tiež dostal za svoje konanie vyznamenanie. "Nech žije sloboda, nech žije solidarita, nech žije Francúzsko," dodal.

Bathily prišiel do Francúzska z Mali a päť rokov neskôr získal pracovné povolenie. V utorok ho ocenili za to, že počas útoku v obchode s kóšer potravinami 9. januára, pri ktorom zahynuli štyria ľudia, zachránil viacero životov.

Dvadsaťštyriročný predavač ukryl niekoľko osôb v chladiacej komore v suteréne, odpojil ju od elektriny, zhasol svetlo a povedal ľuďom, aby ostali pokojní. Sám ušiel výťahom na tovar pre pomoc, hoci tak na seba mohol upútať pozornosť útočníka.

Všetci sme bratia

"Pomohol som židom, všetci sme bratia," povedal po dráme praktizujúci moslim, ktorý sa počas prestávok v práci modlieva v zadnej časti obchodu.

Keď sa čin malijského imigranta dostal na verejnosť, zorganizovali ľudia naprieč Francúzskom petíciu za to, aby mu bolo udelené občianstvo. Bathily sa o jeho získanie snažil už roky. Útoky militantov v Paríži si počas predchádzajúcich dní vyžiadali aj ďalších 13 obetí, väčšinu v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok