Sieť: Obchvat D4 sa zrejme stane 30-ročným tunelom

TASR, SITA, TA3
20.1.2015 16:11

Financovanie diaľničného obchvatu D4 vyzerá tak, že z neho bude najdlhší, 30-ročný slovenský tunel. Štúdia uskutočniteľnosti totiž ignoruje možnosti lacnejšieho financovania D4 a komunikácie R7, buď cez Junckerov fond, alebo cez Slovenský investičný holding. Uviedol to predseda Siete Radoslav Procházka na slovensko-rakúskom priechode v Jarovciach.

Ignorujú alternatívy?

"Už 11. novembra 2014 vláda zaradila D4 do zoznamu projektov na financovanie cez Junckerov fond, ale štúdia uskutočniteľnosti z ministerstva dopravy túto možnosť absolútne ignoruje. My sa obávame, že preto, aby to bolo drahšie, a aby na tom mohol niekto zarobiť na úkor ľudí, ktorí majú dnes dvadsať, tridsať, štyridsať rokov a budú toto 30 rokov splácať. Nám to v tejto chvíli vychádza nahrubo tak, že cez Junckerov fond alebo cez SIH by sa na financovaní D4 a R7 dalo pre občanov SR ušetriť 240 miliónov eur," zdôraznil Procházka.

Pripomenul zároveň, že náklady na financovanie obchvatu majú dosiahnuť výšku 4,3 miliardy eur. "Ani Junckerov fond, ani SIH v štúdii uskutočniteľnosti nie sú preto, lebo by tieto možnosti zabránili konkrétnym sponzorom Smeru zarobiť na financovaní D4 a R7 cez investíciu ich vlastných peňazí. V situácii, keď 'máme na krku' defláciu a peniaze sú na trhu veľmi lacno, je možnosť 12-% výnosu ročne mimoriadne lákavá príležitosť," dodal predseda Siete.

Najväčší PPP projekt svojho druhu

Podľa slov odborníka strany Sieť pre národohospodárske otázky Roberta Auxta pôjde o najväčší PPP projekt svojho druhu na Slovensku.

"Chceme preto vyzvať vládu, aby štúdia tak, ako ju zverejnilo ministerstvo dopravy, bola doplnená a prepracovaná," doplnil Auxt. Sumu 4,3 miliardy eur by podľa neho Slovensko mohlo v budúcnosti použiť na iné investície, napríklad na výstavbu diaľnic, ciest, škôl alebo nemocníc.

Dúfajú, že cena bude nižšia

Vláda bude o D4 a R7 rokovať. Predpokladané stavebné náklady na stavbu úsekov D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka pri Dunaji - Rača (27,3 km), R7 Bratislava, Prievoz - Ketelec (6,5 km), R7 Bratislava, Ketelec - Dunajská Lužná (8,2 km) a R7 Dunajská Lužná - Holice (17,4 km) sú podľa štátnej expertízy 1,3 mld. eur.

Ak by sa projekt realizoval za súčasných podmienok a expertíznej ceny, štát by budúcemu koncesionárovi splácal ročne predbežne 150 mil. eur. Počas koncesie na tridsať rokov by tak štát zaplatil spolu zhruba 4,5 mld. eur. Ministerstvo dopravy však dúfa, že vysúťažená cena bude nižšia.

Pozrite si brífing lídra Siete

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok