Švajčiarska ekonomika by mala pohyb franku ustáť

TA3 SITA
19.1.2015 09:05

Švajčiarsko by malo byť schopné ustáť zmenu politiky švajčiarskej centrálnej banky, ktorá sa rozhodla viac nezabraňovať švajčiarskemu franku (CHF) v posilňovaní voči euru. V nedeľu to vyhlásila švajčiarska ministerka financií Eveline Widmer-Schlumpfová. Narážala pritom na nečakané rozhodnutie centrálnej banky, ktoré znamenalo posilnenie franku voči euru o 30 %.

Švajčiarska centrálna banka sa podľa vlastného stanoviska pre zmenu politiky rozhodla, keďže sa stala neudržateľná. Podľa ministerky toto rozhodnutie znamená "dobrý vývoj", pričom centrálna banka bude mať väčší manévrovací priestor. "Verím tomu, že ekonomika si s týmto rozhodnutím poradí. Firmy sú v oveľa lepšej pozícii ako v roku 2011, keď riadenie kurzu meny vstúpilo do platnosti," povedala Widmer-Schlumpfová. "Ak výmenný kurz ostane nad hranicou 1,10 CHF/EUR, spoločnosti by mali byť schopné prispôsobiť sa," povedala ministerka.

Podľa Hansa Hessa, šéfa skupiny Swissmem, rozhodnutie centrálnej banky v krajine znamená "existenčnú hrozbu" pre pätinu spoločností. Swissmem zastupuje spoločnosti v oblasti spracovania kovov, výroby strojov a elektroniky.

Švajčiarska centrálna banka minulý týždeň nečakane ukončila svoju politiku, v rámci ktorej nedovoľovala franku posilniť na viac ako na úroveň 1,2 CHF/EUR. Túto politiku centrálna banka Švajčiarska uplatňovala viac ako tri roky. Centrálna banka vo svojom vyhlásení uviedla, že stanovenie maximálneho kurzu voči euru bolo mimoriadnym a dočasným opatrením. Konštatovala, že opatrenie uchránilo švajčiarsku ekonomiku pred vážnym poškodením. "Hoci švajčiarsky frank je stále vysoko, jeho nadhodnotenie sa zmenšilo," uviedla banka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok