Izraelský minister vyzval na odstránenie palestínskeho prezidenta

SITA
19.1.2015 06:56

Izraelský minister zahraničia povedal, že palestínsky prezident musí byť odstránený, aby mohli mierové rokovania pokračovať. Vyjadril sa tak po tom, čo Medzinárodný trestný súd odštartoval vyšetrovanie možných vojnových zločinov spáchaných na palestínskych územiach.

Izraelský minister vyzval na odstránenie palestínskeho prezidenta
SITA

Avigdor Lieberman uviedol, že prezident Mahmúd Abbás musí zaplatiť za to, že inicioval vyšetrovanie ICC. "Musíme sa zbaviť Abú Mazena (Abbása), aby mohla diplomacia zvíťaziť," povedal v nedeľu pre izraelský rozhlas. Dodal tiež, že Spojené štáty musia prestať finančne pomáhať Palestínčanom.

Piatkové oznámenie ICC prišlo po tom, čo Palestínčania pristúpili k jeho zmluve a uznali jeho právomoci. Tie budú siahať späť do júna 2014, teda pred začiatok 50-dňovej vojny v Gaze. Súd so sídlom v Haagu sa zaoberá vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a genocídou. Stíhať by mohol teraz každého, kto spáchal takéto zločiny na palestínskom území. Počas izraelskej letnej ofenzívy v Pásme Gazy zahynulo 2100 Palestínčanov a 73 Izraelčanov. Posledné kolo blízkovýchodných mierových rokovaní zastrešovaných Američanmi zlyhalo minulý rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok