Vonnová vyhrala a vyrovnala rekord Moserovej-Pröllovej

TASR TA3
18.1.2015 19:07

Americká lyžiarka Lindsey Vonnová vyrovnala historický rekord Rakúšanky Annemarie Moserovej-Pröllovej v počte víťazstiev vo Svetovom pohári. V nedeľu ovládla zjazd v talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo a dosiahla svoj 62. triumf v prestížnom seriáli. Legendárna Moserová-Pröllová zaznamenala rovnaký počet výhier vo SP v rokoch 1969 až 1980.

Vonnová na 2660 m dlhej zjazdovke Olympia delle Tofane dominovala najmä v spodnej časti, kde v rýchlych zákrutách získala potrebné stotinky na konkurentky. Na druhé miesto odsunula o 32 stotín sekundy Rakúšanku Elisabeth Görglovú, ktorá zajazdila najlepšie horný úsek. Ďalšie priečky obsadili domáce pretekárky, tretia skončila Daniela Merighettiová (+0,54), štvrtá Elena Fanchiniová (+0,77). Tá v piatok vyhrala prvý, skrátený zjazd v Cortine, ktorý sa šiel ako náhrada za zrušené preteky v rakúskom Bad Kleinkirchheime.

Pre 30-ročnú Vonnovú, ktorá sa iba v decembri po ročnej pauze vrátila na biele svahy, to bolo tretie víťazstvo v sezóne, pričom všetky dosiahla v zjazde. "Som tak šťastná, že som sem prišla a bola schopná vyjazdiť si tento triumf, na ktorý som tak dlho čakala. Bola to náročná jazda, na trati bolo množstvo čerstvo napadaného snehu a vrchná vrstva nebola príliš kvalitná," vyznala sa Vonnová pre agentúru DPA.

Cortina patrí medzi jej najobľúbenejšie zjazdovky, v Dolomitoch triumfovala štvornásobná celková víťazka Svetového pohára už ôsmykrát. V najrýchlejšej alpskej disciplíne je však stále rekordérkou SP Moserová-Pröllová s 36 víťazstvami, Vonnová ich má na konte 32. "Na terajšiu úroveň viedla dlhá cesta. Ak sa spätne obzriem za celou mojou kariérou, nechce sa mi veriť, že som toho toľko vyhrala. Nikdy by som neverila, že sa dostanem takto vysoko," povedala rodáčka zo St. Paul v Minnesote, ktorá má vo svojej bohatej zbierke zlato v zjazde zo ZOH 2010 vo Vancouveri ako i dve zlaté medaily z MS 2009 vo Val-d'Isere.

Jej kariéru pribrzdili zdravotné problémy, vo Svetovom pohári nútene vyše rok pauzovala, no nikdy nepochybovala o tom, že sa vráti na svahy v plnej sile. "Nikdy som sa nevzdala. Hlboko vo svojom vnútri som vedela, že tento míľnik jedného dňa dosiahnem. Nikdy by som to však nevybojovala bez podpory mojej rodiny, ktorá je tu teraz so mnou a spolu oslávime tento výnimočný moment. Chcela som to vybojovať pre nich. Je to tak prekrásny deň pre mňa."

Americká zjazdárska superstar si tak upevnila vedenie v hodnotení disciplíny a dva týždne pred začiatkom MS vo Vaile ukázala, že je vo výbornej forme. Na čele celkového poradia SP zostáva Tina Mazeová, ktorá v nedeľu obsadila 5. miesto. Slovinka vedie s náskokom 317 bodov pred Mikaelou Shiffrinovou z USA (605), tretia je Rakúšanka Anna Fenningerová (561).

Vonnová má šancu osamostatniť sa na čele historickej tabuľky v pondelok, keď zjazdárky čaká v Cortine super-G (štart o 10.45).

Výsledky zjazdu SP žien v Cortine:

1. Lindsey Vonnová (USA) 1:39,61 min., 2. Elisabeth Görglová (Rak.) +0,32 s, 3. Daniela Merighettiová +0,54, 4. Elena Fanchiniová (obe Tal.) +0,77, 5. Tina Mazeová (Slovin.) +0,95, 6. Dominique Gisinová (Švajč.) +0,97, 7. Johanna Schnarfová (Tal.) +1,08, 8. Lara Gutová (Švajč.) +1,20, 9. Laurenne Rossová (USA) a Anna Fenningerová (Rak.) +1,22

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok