Líbyjská armáda pod hrozbou sankcií zo strany OSN vyhlásila prímerie

TASR
18.1.2015 17:27

Armáda medzinárodne uznanej líbyjskej vlády ohlásila dnes jednostranné prímerie, ktoré sa má začať o polnoci (23.00 h SEČ). Vyhlásenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako OSN pohrozila Líbyi uvalením sankcií, ak nedôjde k zastaveniu bojov, píše agentúra DPA.

Líbyjská armáda pod hrozbou sankcií zo strany OSN vyhlásila prímerie
SITA/AP

Hovorca radikálnej aliancie Úsvit Líbye, ktorá zastrešuje islamistické milície, v priebehu uplynulého týždňa oznámil taktiež jednostranné prímerie. Misia OSN iniciatívu oboch znepriatelených strán privítala ako prínos pre mierové rozhovory, ktoré sa začali tento týždeň vo švajčiarskej Ženeve.

Na rozhovoroch sa v stredu a vo štvrtok zúčastnili zástupcovia medzinárodne uznanej vlády, ako aj milícií, predstavitelia Úsvitu Líbye však neboli prítomní. Mierové rokovania pod vedením špeciálneho vyslanca OSN pre Líbyu Bernardina Leona budú v Ženeve pokračovať na budúci týždeň.

Líbya čelí najhoršiemu násiliu od zvrhnutia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Milície lojálne dvom konkurujúcim si vládam bojujú medzi sebou od polovice roka 2013, čo vyvoláva obavy z opätovného chaosu v krajine. Vlani v auguste islamisti vytlačili vládu a parlament z Tripolisu do Tobruku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok