Belgicko nasadilo po protiteroristických raziách do ulíc 300 vojakov

TASR
17.1.2015 18:41

Belgická armáda nasadila dnes do miest a k strategickým lokalitám stovky vojakov, ktorých cieľom bude dohliadať na bezpečnosť a predísť možným teroristickým útokom. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany.

Belgicko nasadilo po protiteroristických raziách do ulíc 300 vojakov
SITA/AP

Približne 300 mužov hliadkuje napríklad pri sídlach amerického a izraelského veľvyslanectva, európskych inštitúcií či Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli. Vojaci budú tiež strážiť židovské pamiatky či iné miesta, ktoré by sa mohli stať možným cieľom teroristických útokov.

Nasadenie 300 vojakov do ulíc Bruselu a druhého najväčšieho mesta Antwerp potvrdilo aj vyhlásenie úradu belgického premiéra Charlesa Michela, ktoré citovala agentúra DPA.

"Mobilizovaní vojaci budú ozbrojení a ich prvoradou povinnosťou bude sledovanie určitých miest," uvádza sa vo vyhlásení, podľa ktorého budú vojaci minimálne do štvrtku posilou pre policajné zložky.

Vojakov môžu podľa DPA pravdepodobne nasadiť aj do východobelgického mesta Verviers, kde protiteroristické komando vo štvrtok zasiahlo proti teroristickej bunke plánujúcej útoky.

Dvaja zabití pri protiteroristickej operácii v tomto meste boli bojovníci za džihád, ktorí sa vrátili z bojísk v Sýrii. V súvislosti s protiteroruistickými raziami zadržala belgická polícia tento týždeň 13 podozrivých osôb.

Belgicko týmito opatreniami reaguje na nedávne teroristické atentáty v Paríži, ako aj na rozsiahle protiteroristické zatýkanie, vďaka ktorému sa podarilo predísť ďalším tragédiám, vysvetlila agentúra DPA.

Stupeň bezpečnostnej pohotovosti v krajine bol preventívne zvýšený z druhého na tretí stupeň na štvorstupňovej škále.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok