Protest proti Charlie Hebdo v Nigerii potlačili slzotvorným plynom

TASR
17.1.2015 15:04

Nigerská polícia zasiahla dnes slzotvorným plynom proti stovkám násilných demonštrantov, ktorí v hlavnom meste Niamey hádzali kamene na proteste proti francúzskemu týždenníku Charlie Hebdo. Napísala to agentúra Reuters.

Protest proti Charlie Hebdo v Nigerii potlačili slzotvorným plynom
SITA/AP

V bývalých francúzskych kolóniách pokračovali dnes demonštrácie proti karikatúre plačúceho proroka Mohameda, ako ho na obálke svojho stredajšieho vydania znázornila redakcia francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo.

V druhý deň nepokojných protestov zapálili výtržníci pred hlavnou mešitou v nigerskej metropole Niamey najmenej dve policajné autá. Tamojšie úrady krátko predtým zakázali pochod organizovaný miestnymi moslimskými lídrami.
Piatkové demonštrácie proti zobrazeniu proroka Mohameda týždenníkom Charlie Hebdo si v druhom najväčšom meste Zinder vyžiadali najmenej štyri obete. Pri násilných protestoch tam prišli o život minimálne jeden policajt a traja civilisti.

V Nigerii tiež na protest proti znázorneniu proroka Mohameda v Charlie Hebdo podpálili v piatok tamojšie francúzske kultúrne stredisko, informovalo už skôr Radio France Internationale. Demonštranti v tejto 17-miliónovej, prevažne moslimskej západoafrickej krajine vyplienili tiež jeden katolícky a dva protestantské kostoly.

Pokojné protestné pochody proti karikatúre Mohameda sa uskutočnili v piatok aj v hlavných mestách ďalších západoafrických krajín - Mali, Senegal a Mauritánia; ale aj v severoafrickom Alžírsku.

Masové zhromaždenia proti Charlie Hebdo sa v piatok konali aj v Jordánsku, Izraeli, Tunisku či Pakistane.

Oklieštená redakcia Charlie Hebdo pripravila špeciálne vydanie, ktorého tri milióny výtlačkov sa okamžite vypredali. Na titulnej strane drží plačúci prorok Mohamed papier s nápisom "Je suis Charlie" (Ja som Charlie) a nad ním je oznam "Všetko je odpustené".

Väčšina islamských učencov zobrazovanie Mohameda a iných prorokov striktne zakazuje a považuje to za neúctivé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok