Putina nechcú pozvať na summit G7 v Bavorsku

TASR
15.1.2015 23:51

Ruský prezident Vladimir Putin nemá šancu dostať pozvánku na nasledujúcu schôdzku lídrov ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 v Nemecku. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na rozhovor nemeckej kancelárky Angely Merkelovej pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Putina nechcú pozvať na summit G7 v Bavorsku
SITA/AP

"G7, bývalá skupina G8, videla vždy samú seba ako komunitu hodnôt," uviedla Merkelová v dnes zverejnenom rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Anektovanie Krymu, ktoré je očividným porušením princípov medzinárodného práva, a udalosti na východe Ukrajiny sú vážnym narušením týchto spoločných hodnôt," konštatovala kancelárka.

To sú podľa nej dôvody, pre ktoré nie je "v tomto bode" žiadna šanca, aby Putina pozvali na júnový summit G7 v Bavorsku.


Merkelová tiež zopakovala postoj, podľa ktorého Európa nemôže uvažovať o stiahnutí sankcií voči Rusku. A to po celú dobu, pokiaľ stále trvajú dôvody, pre ktoré ich uvalili.


"Na jar budeme rokovať o otázkach v súvislosti so sankciami, ktoré sme sa rozhodli uvaliť po ruskom anektovaní Krymu,"
povedala. V platnosti podľa nej zostanú "na základe aktuálnej situácie".


Už minulý týždeň sa Merkelová vyjadrila jednoznačne. Európska únia nebude uvažovať o stiahnutí sankcií voči Rusku, pokiaľ sa plne neimplementujú všetky prvky 12-bodovej mierovej dohody podpísanej medzi Ukrajinou a proruskými rebelmi vlani v septembri v Minsku, dodal Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok