Európski socialisti: Referendum proti gayom je neakceptovateľné

SITA
15.1.2015 09:32

Blížiace sa referendum o ochrane rodiny začína zaujímať frakciu európskych socialistov, do ktorej patrí aj vládny Smer-SD. Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová na zasadnutí pracovnej skupiny výboru pre občianske práva vysvetľovala, prečo Slovensko čaká takýto plebiscit.

Európski socialisti: Referendum proti gayom je neakceptovateľné
SITA

Navrhnú proti Slovensku rezolúciu EP?

"Stanovisko pracovnej skupiny sociálnych demokratov z LIBE (výboru pre občianske práva, slobody a vnútorné záležitosti) výboru EP je nasledovné: referendum proti ústavou uznanej menšine je v demokratických spoločnostiach neakceptovateľné," napísala Flašíková Beňová na Facebooku.

Europoslankyňa minulý týždeň upozornila, že socialisti môžu pre referendum navrhnúť proti Slovensku rezolúciu Európskemu parlamentu. Po stredajšom rokovaní to podľa jej slov zatiaľ nehrozí.

"Socialisti rezolúciu proti SR v tejto chvíli neplánujú. O situácii na Slovensku budeme ešte rokovať,"
povedala. Flašíková Beňová patrí k odporcom referenda, hlasovanie o právach menšiny považuje za nemorálne. "Ide len o zasievanie nenávisti voči určitej skupine ľudí v spoločnosti."

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd.

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú tieto otázky

1. "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?"
2. "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?"
3. "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“


V súlade s ústavou nebola táto referendová otázka

"Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok