Rusi výrazne znižujú rozpočtové výdavky, výnimkou je obrana

SITA
14.1.2015 11:33

Rusko musí znížiť výdavky, aby zohľadnilo tohtoročný pokles príjmov, ktorý by mohol byť v sume vyše 45 mld. USD, ak priemerná cena ropy bude 50 USD za barel. Povedal to v stredu ruský minister financií Anton Siluanov.

Rusi výrazne znižujú rozpočtové výdavky, výnimkou je obrana
SITA/AP

Minister konštatoval, že o 10 % by sa mali zredukovať všetky rozpočtové výdavky, okrem výdavkov na obranu, ktoré sú pre prezidenta Vladimira Putina prioritné.

"Požiadame parlament, aby o 10 % zredukoval všetky výdavky okrem výdavkov na obranu. To je rozhodnutie, ktoré sme prijali," povedal šéf ruského rezortu financií na Gajdarovom fóre, ktoré je konferenciou vládnych predstaviteľov, ekonómov a zástupcov podnikateľského sektora. "Predpokladáme, že pri priemernej cene ropy na úrovni 50 USD za barel v roku 2015 stratíme na stránke príjmov približne 3 bil. rubľov," poznamenal.

Siluanov ďalej v stredu vyjadril očakávanie, že deficit štátneho rozpočtu Ruska za rok 2015 nebude vyšší ako 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). V decembri pritom ruský minister financií predpokladal, že tohtoročný ruský rozpočtový schodok bude vyšší ako 3 % HDP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok