Francúzska vláda sprísňuje protiteroristické opatrenia

SITA TA3
13.1.2015 23:00

Francúzsky premiér Manuel Valls oznámil v utorok plány na prijatie prísnejších protiteroristických opatrení po minulotýždňových krvavých útokoch, pri ktorých zahynulo 17 ľudí. Valls varoval, že teroristická hrozba vo Francúzsku pokračuje, no vláda vo svojich snahách nepoľaví a bude chrániť svojich občanov.

Francúzska vláda sprísňuje protiteroristické opatrenia
SITA/AP

Premiér zdôraznil, že prijímané opatrenia nebudú porušovať právo ani slobody Francúzov. Pokračujúca hrozba súvisí najmä so spolupáchateľmi útokov, ktorí sú stále na slobode. Valls tiež odsúdil akékoľvek antisemitské prejavy a židovských občanov vyzval, aby neopúšťali Francúzsko.

Zavádzané opatrenia budú zahŕňať väčšie sledovanie väznených radikálov ako aj ich prípadnú izoláciu vo väzniciach. Opatrenia má čo v najskoršej dobe vypracovať ministerstvo vnútra. Vláda tiež podľa Vallsa plánuje s ďalšími krajinami výmenu informácií o leteckých cestujúcich v rámci Európy. K evidencii pasažierov leteckej dopravy by podľa neho mali mať prístup policajné orgány vo všetkých členských krajinách EÚ.

Najhoršie útoky na francúzskej pôde za posledné desaťročia si minulý týždeň vyžiadali dokopy 17 mŕtvych. Trojicu páchateľov minulotýždňových útokov usmrtila polícia, ktorá však v pondelok vyhlásila, že nažive môže byť ďalších šesť členov danej teroristickej bunky. Vláda už mobilizovala po teroristických útokoch v krajine 10 000 bezpečnostných jednotiek, ktoré rozmiestia do najcitlivejších oblastí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok