Vodcu Kima čaká prvá zahraničná cesta, Putin ho pozval do Ruska

TASR
13.1.2015 14:12

Severokórejský vodca Kim Čong-un prijal pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina na májové oslavy v Moskve na počesť 70. výročia sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom. Oznámila to dnes agentúra Jonhap s odvolaním sa na zdroj z juhokórejskej diplomacie.

Vodcu Kima čaká prvá zahraničná cesta, Putin ho pozval do Ruska
SITA/AP

Kimova návšteva Ruska by mala byť prvou zahraničnou cestou vodcu KĽDR od jeho nástupu k moci koncom roku 2011. Stále však nie je jasné, či Kim naozaj vycestuje na svoju prvú cestu práve do Ruska, a či ešte predtým nenavštívi Čínu ako hlavného spojenca KĽDR, uviedla agentúra Jonhap.

O pozvaní pre Kim Čong-una na moskovské oslavy ukončenia veľkej vlasteneckej vojny informoval hovorca Kremľa v polovici decembra. Putin tlmočil svoje pozvanie na novembrovom stretnutí s Kimovým mimoriadnym vyslancom. Na oslavy, ktoré sa uskutočnia 9. mája, boli pozvaní aj predstavitelia mnohých ďalších štátov sveta.

"Bolo potvrdené, že Severná Kórea dala na ruské pozvanie pre Kim Čong-una pozitívnu odpoveď," uviedol pre Jonhap nemenovaný predstaviteľ diplomacie Južnej Kórey.

Severná Kórea sa v súčasnosti usiluje o prehĺbenie diplomatických a ekonomických vzťahov s Ruskom v čase, keď ochladli jej vzťahy s jej tradičným čínskym spojencom.

O zblíženie s Pchjongjangom usiluje aj prezident Putin, ktorý sa tak snaží čeliť medzinárodnej izolácii súvisiacej s krízou na Ukrajine, a tiež snahám o posilnenie amerických pozícií v oblasti Ázie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok