Kľúčový summit v Astane mal vyriešiť ukrajinský konflikt, zrušili ho

TASR
13.1.2015 11:23

Zástupcovia Nemecka, Ruska, Ukrajiny a Francúzska sa rozhodli zrušiť plánovanú schôdzku v kazašskej Astane, na ktorej mali rokovať o riešení ukrajinského konfliktu. Dôvodom je nedodržiavanie prímeria v prípade oboch zúčastnených strán.

Kľúčový summit v Astane mal vyriešiť ukrajinský konflikt, zrušili ho
SITA/AP

Lídrov pozval do Astany ukrajinský prezident Petro Porošenko. V stanovisku ministrov zahraničných vecí zo všetkých štyroch pozvaných krajín po rokovaniach v Berlíne sa uvádza, že v súvislosti s riešením krízy na výhode Ukrajiny "je potrebná ešte ďalšia práca".

"Rozdiely v názoroch jasne ukázali, aké ťažké je dosiahnuť pokrok smerom k politickému riešeniu alebo v súvislosti so summitom v Astane, ktorý je očakávaný a musí byť pripravený," povedal reportérom po rokovaniach v Berlíne nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Prímerie porušujú obe strany

Jeho ruský partner Sergej Lavrov takisto súhlasí, že predpokladom na schôdzku v Astane je dodržiavanie prímeria. "Dohodli sme sa, že na tejto otázke treba ešte pracovať," uviedol.

Lavrov dodal, že takzvaná kontaktná skupina zložená z Ruska, Ukrajiny, proruských povstalcov a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe bude aj naďalej hľadať cesty, ako implementovať mierovú dohodu uzavretú ešte v septembri v bieloruskom Minsku.

Dohoda z Minsku hovorí o prímerí, to však neustále porušujú obe strany. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko, že proruských separatistov podporuje dodávaním zbraní aj bojovníkov. Moskva tieto obvinenia popiera. Konflikt na Ukrajine si od apríla 2014 vyžiadal už najmenej 4700 mŕtvych.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok