Orbán: Prisťahovalecká politika Únie je už nepoužiteľná

TASR
12.1.2015 11:58

Doterajšia politika Európskej únie týkajúca sa prisťahovalectva sa stala nepoužiteľnou. Vyhlásil to v nedeľu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po parížskom pochode na počesť 17 obetí troch islamistických útokov.

Orbán: Prisťahovalecká politika Únie je už nepoužiteľná
SITA/AP

Orbán v rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíziu povedal, že prisťahovalectvo treba zastaviť, pretože znamená hrozbu pre Európanov. "Utečencom, ktorí utekajú z politických dôvodov a chránia si život, treba poskytnúť útočisko, ale tých, ktorí opúšťajú svoju vlasť z ekonomických dôvodov, nemôžeme prijať," dodal.

Premiér pripomenul, že parížske útoky neboli v Európe prvými. Minulotýždňové udalosti však podľa neho znamenajú prelom v tom, že sa dotkli najcitlivejšej oblasti európskeho životného štýlu: slobody tlače. Podľa Orbánových slov európska multikultúrna politika založená na politickej korektnosti už odteraz nefunguje a právne normy a inštitúcie, ktoré doposiaľ Brusel vypracoval, sú nedostatočné.

Niektoré maďarské médiá si dnes všimli poznámky francúzskeho denníka Le Mond, ktorý menoval Orbána, ako účastníka tohto pochodu za slobodu tlače, spolu s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglum, šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom, prezidentom Gabonu Alim Bongom, jordánskym kráľom Abdalláhom II. a jeho manželkou Raniou, ministrom zahraničných vecí Egypta Sámím Šukrím a ministrom hospodárstva Izraela Naftalim Bennettom, ktorí vo vlastnej krajine obmedzujú slobodu slova.

Le Mond podotkol, že podľa zoznamu medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) je zo 180 skúmaných krajín z hľadiska slobody tlače Turecko na 154., Rusko na 148., Jordánsko na 141., Gabon na 98., Izrael na 96. a Maďarsko na 64. mieste.

Podľa internetového vydania maďarského denníka Népszabadság Orbána posadili v Paríži na lavičku hanby, komerčný rozhlas Klubrádió zas poznamenal, že Orbánova prítomnosť v pochode bola trápna.

Elyzejský palác na článok Le Mondu reagoval vyhlásením, v ktorom prezident Francois Hollande jednoznačne deklaroval, že na pochod pozvali každého, kto sa postavil na stranu Francúzska v boji proti terorizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok