Z mora vytiahli obe čierne skrinky havarovaného lietadla AirAsia

TASR TA3
12.1.2015 12:19

Indonézskym potápačom sa podarilo vytiahnuť obe čierne skrinky z lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré havarovalo minulý mesiac so 162 ľuďmi na palube.

Z mora vytiahli obe čierne skrinky havarovaného lietadla AirAsia
SITA/AP

Čo sa odohrávalo v kokpite?

Oznámila to agentúra AP a odvolaním sa na indonézske úrady. Hlasový záznamník z pilotnej kabíny havarovaného airbusu sa našiel len niekoľko hodín po tom, ako z vôd Jávskeho mora vyzdvihli prvú z čiernych skriniek, takzvaný letový záznamník archivujúci letové údaje.

Neskôr sa podarilo z mora vytiahnuť aj druhú skrinku - záznamník, zachytávajúci rozhovory v kokpite. Potápači ho uvoľnili spod ťažkých kusov materiálu.

Na palube bolo 162 ľudí

Signály čiernych skriniek zachytili v nedeľu svojimi detektormi tri pátracie lode, a to v oblasti od jedného do štyroch kilometrov od miesta, kde sa našli chvostovú časť lietadla. Nájdené záznamníky by mali pomôcť osvetliť príčiny havárie. 

Indonézsky Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Letecké nešťastie zrejme nikto neprežil.

Let MH370 pohľadá špecializovaná loď

Po inom lietadle malajzijských aerolínií, ktoré zmizlo bez stopy pred desiatimi mesiacmi, bude pátrať ďalšia loď, vybavená špeciálnymi zariadeniami na podmorský prieskum. Oznámila to dnes agentúra AP.

Podľa austrálskeho vicepremiéra Warrena Trussa do oblasti pátrania smeruje loď Fugro Supporter, ktorá predtým absolvovala testy pri brehoch indonézskeho ostrova Bali. Na miesto by mala doraziť koncom januára. Pátranie po troskách boeingu prebieha v odľahlej oblasti v južnej časti Indického oceánu, približne 1800 kilometrov od západného pobrežia Austrálie. Doposiaľ sa na ňom podieľali tri špecializované plavidlá: jedno z Malajzie a dve poskytnuté dodávateľskou holandskou spoločnosťou.

Loď Fugro Supporter, financovaná austrálskou a malajzijskou vládou je vybavená samostatne sa pohybujúcim podmorským robotom (AUV), ktorý by mal prehľadávať ťažko dostupné lokality. Let MH370 aerolínií Malaysia Airlines z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z obrazoviek radarov 8. marca 2014. Na palube Boeingu 777-200ER bolo 239 ľudí; väčšinu cestujúcich tvorili čínski občania.

Napriek intenzívnemu pátraniu sa po lietadle zatiaľ nenašla ani stopa. Vyčlenená prioritná zóna pátrania má rozlohu 60.000 kilometrov štvorcových; od vlaňajšieho októbra, keď začala nová fáza operácie, bolo preskúmaných približne 12.000 kilometrov oceánskeho dna. Ak sa trosky nepodarí nájsť skôr, pátranie potrvá do mája 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok