Cyprus chce vrátiť Cyprus Airways na trh, no už ako súkromnú firmu

TASR
11.1.2015 20:08

Krátko po ukončení prevádzky aerolínií Cyprus Airways prišla cyperská vláda s plánmi na ich opätovné oživenie. Zároveň obhajovala svoje rozhodnutie ukončiť činnosť terajšej štátnej leteckej spoločnosti, napriek protestom zamestnancov. Aerolínie skončili po tom, ako Európska komisia oznámila, že musia vrátiť časť z poskytnutej štátnej pomoci. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Cyprus chce vrátiť Cyprus Airways na trh, no už ako súkromnú firmu
SITA/AP

"Vláda robila všetko, čo bolo v jej silách, no problémy aerolínií boli dlhodobé a ich koniec sa nedal odvrátiť," povedal cez víkend hovorca cyperskej vlády Nikos Christodulidis. Vláda však kúpila názov aj logo spoločnosti, takže sa pokúsi vytvoriť nové cyperské aerolínie, ktoré by však už boli v súkromných rukách.

V súčasných Cyprus Airways vlastní vláda 93-% podiel a v rokoch 2007 až 2013 im viackrát poskytla štátnu pomoc. Tento fakt viedol Európsku komisiu k prevereniu finančných injekcií, aby nakoniec rozhodla, že vyše 65 miliónov eur zo štátnej pomoci bolo neoprávnených a spoločnosť ich musí vrátiť.

V reakcii na oznámenie Bruselu cyperská vláda uviedla, že aerolínie túto čiastku vrátiť nedokážu a musia ukončiť činnosť. Zároveň dodala, že spoločnosti odníme prevádzkovú licenciu a ustanoví konkurzného správcu. Posledným letom Cyprus Airways bol tak let z piatka na sobotu z Atén na domovské letisko v Larnake.

Rozhodnutie vlády sa stretlo s protestmi zo strany odborov. Spoločnosť, ktorú založili v roku 1947, zamestnáva viac než 500 ľudí. Podľa šéfa odborovej organizácie pilotov Petrosa Supurisa vláda mohla aerolínie zachrániť, no "jej cieľom bolo spoločnosť zlikvidovať".

Podľa viacerých cyperských médií ale krach spoločnosti nebolo možné odvrátiť a leví podiel na ňom mali aj zamestnanci a ich vysoké požiadavky, napriek rastúcej konkurencii na trhu. Len za rok 2012 vykázali aerolínie čistú stratu 55,8 milióna eur, viac než dvojnásobne vyššiu v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Cyperský denník Phileleftheros v sobotu napísal, že spoločnosť si svoj osud spečatila sama, a to "dlhoročným zlým manažmentom, vysokými mzdami, nadmerným počtom zamestnancov, stratovými linkami a finančne zlými rozhodnutiami".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok