Pracujúci si začínajú sporiť v 2. pilieri priemerne vo veku 29 rokov

TASR
11.1.2015 10:57

Dôchodkové správcovské spoločnosti na Slovensku fungujú už 10 rokov a spravujú úspory viac ako 1,5 milióna obyvateľom. V súčasnosti je priemerný vek sporiteľa na Slovensku 36 rokov. Vyplýva to z interných údajov Dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) Poštovej banky.

Pracujúci si začínajú sporiť v 2. pilieri priemerne vo veku 29 rokov
SITA

Pracujúci na Slovensku si pritom začínajú na dôchodok sporiť priemerne vo veku 29 rokov. Častejšie sporia muži ako ženy. Ukázalo sa tiež, že 2. pilier najviac využívajú obyvatelia Košického a Prešovského kraja. Ľudia viac sporia v garantovaných fondoch (86 %) ako v negarantovaných (14 %). "Z toho vyplýva, že Slováci sú finančne konzervatívni. Volia radšej nižšie zhodnotenie, ktoré so sebou nesie minimálne riziko. Zároveň k spravovaniu svojich úspor v rámci 2. piliera nepristupujú aktívne, takže potenciál zhodnocovania ich úspor nevyužívajú naplno," uviedla hovorkyňa spoločnosti Lenka Lendacká.

Zároveň spoločnosť informovala, že dobré správy čakajú na sporiteľov, ktorí si budú v rámci druhého piliera sporiť dlhodobo a pravidelne. "Platí totiž, že čím dlhšie budú prispievať, tým vyššiu sumu si pri vstupe do dôchodku budú môcť užívať," vysvetlila Lendacká. Podľa údajov DSS Poštovej banky je súčasná priemerná výška úspor 3519 eur na jedného sporiteľa, ktorý si sporí v priemere 6,7 roka.

Napríklad klient dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ktorý má priemernú hrubú mzdu 824 eur a aktívne bude prispievať do 2. piliera počas celého možného obdobia sporenia, môže podľa výpočtov DSS Poštovej banky počítať s prilepšením vo výške 27.000 eur počas poberania dôchodku. "Ide pritom o výšku nasporenej sumy. Tá sa bude zvyšovať o ročné zhodnotenie," dodala Lendacká.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok