Netanjahu pripomenul židom vo Francúzsku, že Izrael je ich domovom

TASR
10.1.2015 23:47

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes v televíznom prejave ubezpečil židov vo Francúzsku, že "Izrael je ich domovom". Informovala o tom francúzska spravodajská televízia BFM TV.

Netanjahu pripomenul židom vo Francúzsku, že Izrael je ich domovom
SITA/AP

V reakcii na piatkovú rukojemnícku drámu v obchode s kóšer potravinami v Paríži, pri ktorej radikálny islamista zastrelil štyroch ľudí, Netanjahu "všetkým židom vo Francúzsku a všetkých židom v Európe" pripomenul, že Izrael nie je len "miestom, ku ktorému sa obracajú v modlitbách." "Izraelský štát je vaším domovom," zdôraznil.

Televízia BFMTV, ktorá o Netanjahuovom vyhlásení informovala, podotkla, že v roku 2014 - prvýkrát od vzniku Izraela v roku 1948 - zaznamenali v Izraeli najvyšší počet emigrantov práve z Francúzska.

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes na pietnom zhromaždení v blízkosti židovského supermarketu neďaleko Porte de Vincennes vyhlásil, že "židia vo Francúzsku majú strach už niekoľko rokov."

"Útokmi na židov vo Francúzsku sa útočí na to najpodstatnejšie v našej krajine - právo žiť spolu," zdôraznil Valls. "Je najvyšší čas povedať: Stačilo!" zdôraznil Valls, ktorý predpokladá, že na nedeľňajšej celoštátnej manifestácii na obranu hodnôt Francúzskej republiky a na uctenie si pamiatky 17 obetí islamistických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali od stredy do piatku, prídu milióny ľudí. Zúčastní sa na nej francúzska politická špička, ako aj mnohí štátnici zo zahraničia, vrátane Netanjahua.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý dnes na svojej stránke zverejnil spravodajský magazín Paris Match, až 97 percent Francúzov sa domnieva, že v boji proti terorizmu sa treba spojiť a prejaviť národnú jednotu. Väčšina opýtaných sa vyjadrila, že nerozumie vylúčeniu Národného frontu, ktorej predstavitelia od prezidenta Francoisa Hollanda ani od premiéra Vallsa nedostali pozvanie zúčastniť sa na nedeľnej manifestácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok