Francúzi si uctili pamiatku obetí útokov v Paríži

TASR ČTK
10.1.2015 18:09

Masové zhromaždenia, ktorých účastníci si uctili pamiatku 17 obetí troch útokov radikálnych džihádistov v Paríži, sa dnes konali v mnohých mestách Francúzska. Podľa francúzskych médií do ulíc francúzskych miest vyšlo dnes okolo 700 000 ľudí.

Francúzi si uctili pamiatku obetí útokov v Paríži
SITA/AP

Veľká demonštrácia, za účasti francúzskej politickej elity a štátnikov zo zahraničia, sa uskutoční v nedeľu v Paríži. V súvislosti s touto akciou je francúzska polícia v najvyššej pohotovosti.

V juhofrancúzskom Toulouse bola účasť na pochode mestom najvyššia spomedzi všetkých miest, kde sa dnes zhromaždenia konali - podľa polície sa tam zišlo najmenej 80.000 ľudí. Na čele sprievodu kráčali novinári, ktorí mali na znak solidarity s chladnokrvne zastrelenými kolegami zo satirického týždenníka Charlie Hebdo v rukách perá či ceruzky alebo exemplár tohto periodika.

Podobná demonštrácia sa za účasti asi 30.000 ľudí konala aj v meste Nantes. Čelo sprievodu tvoril transparent s nápisom: "Žiť spolu, v slobode, rovnosti a solidarite".

V prímorskom meste Nice sa dnes popoludní uskutočnil tichý pochod, ktorého účastníci prešli po pobrežnej promenáde až k pomníku padlých, kde položili veniec s nápisom "My všetci sme Charlie".

Pochody a zhromaždenia sa uskutočnili aj v pyrenejskom meste Pau, v Orléanse, Besançone, ale aj v mestách Caen, Lannione, Bourges, Saint-Nazaire, Martigues a inde.

Francúzska vláda po prvých analýzach útokov v Paríži priznala, že došlo k zlyhaniu bezpečnostných služieb, keďže sa nepodarilo predísť ani stredajšej streľbe v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorej páchateľmi boli dvaja bratia hlásiaci sa k islamizmu, ani štvrtkovému útoku na policajnú hliadku na juhoparížskom predmestí Montrouge, kde bola smrteľne zranená mladá policajtka. Páchateľ tohto útoku potom v piatok v Paríži prepadol supermarket s kóšer potravinami, kde niekoľko hodín zadržiaval skupinu rukojemníkov, pričom štyroch z nich zastrelil. Elitné policajné jednotky všetkých troch útočníkov v piatok pri takmer simultánnej akcii usmrtili. Polícia pátra po partnerke jedného z nich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok