Al-Káida hrozí Francúzsku ďalšími útokmi; Francúzsko zostáva v pohotovosti

TA3 TASR SITA
10.1.2015 09:15

Francúzska polícia stále pátra po podozrivej žene spriaznenej s ozbrojencami, ktorí spáchali v Paríži teroristické útoky, zatiaľ čo jemenská odnož al-Káidy pohrozila, že vo Francúzsku podnikne ďalšie útoky. Píše o tom agentúra DPA.

Al-Káida hrozí Francúzsku ďalšími útokmi; Francúzsko zostáva v pohotovosti
SITA/AP

Jemenská odnož al-Kájdy priznala, že chcela Francúzov poučiť

Podľa vyjadrení jedného z vrcholných predstaviteľov organizácie pôsobiacej na arabskom polostrove Abú Háretha al-Nizárího bola streľba operáciou, ktorej s cieľom bolo "naučiť Francúzov hraniciam slobody prejavu". Al-Nizárí vo zvukovom zázname uviedol, že "niektorí Francúzi nie sú zdvorilí k prorokom a to bol dôvod, prečo niekoľko veriacich, ktorí milujú Boha a jeho prorokov a mučeníctvo, ich išli naučiť, ako sa správať a ako byť slušní k prorokom a taktiež ich naučiť, že sloboda prejavu má svoje hranice".

Podľa Nizárího slov sa Francúzsko "nebude tešiť z bezpečnosti pokiaľ nezastaví vojnu proti islamu", cituje ho portál televízie al-Džazíra. K finančnej a výcvikovej podpore zo strany jemenskej al-kájdy, najaktívnejšej odnoži organizácie, sa v piatok podľa agentúry Reuters priznal aj jeden z páchateľov útoku. Vo zverejnenej zvukovej nahrávke konkrétne spomenul meno vplyvného radikálneho duchovného Anvara Avlakího, ktorého v roku 2011 zabilo americké bezpilotné lietadlo.

Francúzsko zostáva naďalej na vysokom stupni pohotovosti

Francúzsko naďalej zostáva na vysokom stupni pohotovosti, uviedol dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve po stretnutí s prezidentom Francoisom Hollandom v Elyzejskom paláci.

Mimoriadne opatrenia sú naplánované aj na spomienkový pochod na počesť obetí nedávnych teroristických útokov v Paríži, ktorý sa bude vo francúzskej metropole konať v nedeľu a očakáva sa ňom účasť najvyšších predstaviteľov mnohých európskych štátov.

Cazeneuve zároveň vyzval na "mimoriadnu ostražitosť" aj tri dni po týchto útokoch, ktoré spáchali teroristi napojení na al-Káidu a vyžiadali si 20 mŕtvych.

Po skončení bezpečnostnej schôdzky v sídle francúzskeho prezidenta minister vnútra uviedol, že okrem tisícov policajtov a príslušníkov iných bezpečnostných jednotiek sa vláda rozhodla rozmiestniť ešte aj ďalšie stovky vojakov. Konštatoval, že "sme vystavení riziku" a Francúzsko zostáva v parížskej oblasti na najvyššom stupni protiteroristickej pohotovosti.

Prezident Francois Hollande toto mimoriadne stretnutie zvolal s cieľom diskutovať a nájsť riešenia, ako predísť možnému novému útoku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok